Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

Всеки би желал да има усмивка като на дамата по-горе. Въпросът е как точно са подредени нейните зъби и дали е трябвало тя да носи брекети. Най-вероятно тя е имала ортодотнско лечение, а дали е носила брекети или шини това зависи от това колко криви са били зъбите в началото.

Принципно по време на първата си консултация с ортодонт, на вас ще ви бъде обяснено дали сте кандидат за снемаеми шини като Инвизалайн например. Следващото видео ще ви обясни как точно шините подреждат зъбите.

Снемаемите шини или алайнери се изработват индивидуално за пациента. След като се вземат отпечатъци от зъбите, те се изпращат до офиса на компанията, където се създава триизмерен модел на зъбите и компютърна симулация за придвижването им. Тази компютърна симулация се изпраща на лекуващия ви ортодонт или зъболекар и след като бъде одобрена, шините се поръчват.

Целият процес от вземането на отпечатъците до започването на лечението може да отнеме около месец. Веднъж започнало лечението, пациентът трябва сам да сменя шините си спрямо указанията на ортодонта. В зависимост от това какъв тип движение на зъбите е планувано, шините могат да се сменят на интервали 7-14 дни.

Всяка шина съдържа информация на преместване на зъбите не повече от 0.25мм. Чрез тези шини ортодонтът има възможността да премести само един или група зъби още в самото начало на лечението. Този тип движения не са възможни при лечението с брекети.

Когато брекетите се активират те веднага започват на придвижват всички зъби. Възможността за прецизен контрол върху движението на зъбите ги прави изключително подходящи при пациенти, които имат заболявания на венците като пародонтоза например. При тях костта около зъбите е стопена в резултат на заболяването и ортодонтското лечение трябва да се извърши изключително бавно и внимателно.

Друго преимущество при тези шини е фактът, че могат да се свалят по време на хранене и почистване на зъбите. Нещо невъзможно при фиксираните брекети. Снимката по-долу показва как изглеждат шините за подреждане на зъби на Инвизалайн. Те наподобяват много снемаемите ритейнъри, които се налага да носи пациента след приключване на ортодонтското лечение.

Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

За кого са подходящи тези шини?

Принципно както деца така и възрастни пациенти, които са заинтересувани от невидими брекети са кандидати за този тип шини. Доста хода в бизнес средите, които не искат никой да разбира, че имат брекети ги предпочитат. Както вече пояснихме тези шини са почти невидими и изключително дискретни.

За да се подредят зъбите се използват серия от шини, които са невидими, прозрачни и удобни. Истината, е че никой не би могъл да ги види и да каже, че ги носите. Какъв е извода? Ами много просто вие можете да се усмихвате много повече по време на лечението си, а също така и след него.

Компютърните 3-Д технологии, които се използват от почни две десетилетия са доказали себе си като надеждни за изправяне на зъби и създаване на красиви усмивки. Почти всички ортодонти в западна Европа и Америка са сертифицирани и работят с тези нови системи.

Защо бих се лекувал със шини, а не с брекети?

Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

Не само са невидими и дискретни, но са и снемаеми. Това е основната разлика с брекетите:

  • Брекетите се залапват за зъбите и не се свалят, докато шините могат да бъдат свалени по време на хранене и миене на зъбите.
  • Почистването с конец е много по-лесно по време на носене на шини. Пациентите споделят, че са доста удобни.
  • Липсата на метал в устата намалява значително възможността за разраняване на бузите и устните.
  • Друг немаловажен фактор, е че заради липсата на метал, вие трябва да прекарате доста по-малко време на зъболекарския стол, отколкото при лечение с брекети.

Освен това имате възможност да видите как биха изглеждали подредените ви зъби в края на лечението. Това е възможно поради използването на триизмерни компютърни симулации, които се използват от ортодонта за подреждане на зъбите.

Цялото ви лечение се генерира от компютърен софтуер. Ортодонтът ви има пълен контрол върху софтуера и може да прецени колко бързо биха се подредили зъбите.

Кога брекетите стават наложителни?

Ако движенията на зъбите са по-сложни отколкото биха се справили снемаемите шини, тогава като алтернатива могат да се използват лингвалните брекети. Те се наричат лингвални, защото се залепват от вътрешната страна на зъбите т.е. от страната на езика. Следващото видео ще ви обясни как точно се залепват и как работят.

Редно е да знаете, че лечението с лингвални брекети може да бъде до 3 пъти по-скъпо от лечението с конвенционални брекети. Причината, е че лингвалните брекети най-често се изработват от златни сплави и са предназначени точно за конкретния пациент.

Това значително оскъпява лечението с тях. Друг фактор, който оскъпява лечението с тях е високата квалификация, която е необходима на лекуващия.

Какви са преимуществата на шините?

Изправяне на зъби без брекети- възможно ли е?

  • Почти невидими са
  • Могат да бъдат свалени по време на хранете и миене на зъбите
  • Успешно се лекуват леки случаи и някои от средно сложните

Какви са недостатъците им?

  • Не са подходящи за всички случаи
  • Трудни случаи се поддават изключително трудно на лечение
  • Фактът, че пациентът може да ги сваля и да ги носи избирателно ги прави неподходящи за разсеяни и немотивирани пациенти, които биха ги губили постоянно.

 

Лечението на сложни клинични случаи като ретинирани кучешки зъби и операции на челюстите налагат използването на брекети. Следващото видео ще ви покаже по-подробно как точно се лекуват ретинираните кучешки зъби.

При лечението на тези проблеми с пробива на зъбите се налага да се използват фиксирани брекети. Истината, е че лечение на такъв сложен проблем е невъзможен със снемаеми шини.  Както забелязахте от видеото, за да бъде изтеглен кучешкият зъб, брекет трябва да бъде залепен върху него. Към момента снемаемите шини нямат тази възможност да изтеглят зъба до нормалната му позиция.

Следващото видео ще ви покаже друг тип ортодонтски проблем, които не може да се лекува успешно чрез снемаеми шини.

При операциите за неместване на челюстите или т.нар ортогнатна хирургия се използват брекети за подреждане на зъбите и операция за придвижването на челюстите до правилната им позиция.

След като е проведена една такава операция, с помощта на брекетите се фиксират челюстите по време на оздравителния процес. След него, ортодонтът трябва да довърши лечението с брекети.

Понякога се налага изваждането на зъби за да могат да се подредят останалите. Този тип лечение налага използването на фиксирани брекети.

Както видяхте носенето на фиксирани брекети и използването на различни екстракционни подходи могат да бъдат изключително успешни при лекуването на различните проблеми със захапката на децата или възрастните.

А трябва ли да се носи ритейнър след лечението с шини?

На видеото показано по-горе видяхте основните видове ретенционни апарати. Без значение дали сте носили брекети или шини за изправяне на зъбите, вие трябва да носите ритейнър след края на ортодонтското лечение.

Дали ще използвате фиксиран или снемаем, това зависи от препоръката на ортодонта ви. Редно е да знаете, че зъбите след като са изправени имат желанието отново да се върнат обратно в предишното си състояние.

Това е нормален процес, който може да бъде контролиран само и единствено чрез носенето на ритейнър. Има различие в мисленето на различните ортодонти за това колко дълго трябва да се носи ритейнър. Някои препоръчват поне година, други две, а трети носене до живот.