Детски ортодонт

метални брекетиЗащо е важно децата да посетят ортодонт за консултация на 7-8 годишна възраст?

Ортодонтът е специалист лекар по дентална медицина, който след като се е дипломирал като магистър е учил допълнително 3 години ортодонтия. След завършване на образованието си, този специалист се занимава с лечение на захапката на деца и възрастни. Едни от основните средства, които използва един специалист ортодонт като Д-р Бадов са брекети и други ортодонтски апарати.

По време на първата консултация на детето, ортодонтът трябва да обясни на родителя дали челюстите и зъбите на детето се развиват нормално за възрастта или е на лице някакъв проблем.

Основен акцент на прегледа е да се забележи както разбрахте дали постоянни зъби поникват нормално и дали захапката на детето е проблемна.

Едни от основните проблеми на децата са т.нат. кръстосани захапки. Те могат да бъдат при предните зъби и/или при задните-дъвкателни зъби. Както разбрахте от видеото една кръстосана захапка при децата в ранна възраст води до неправилно движение на долната челюст. Това пък може да доведе до натоварване на зъбите, мускулите и ставата на долната челюст.

Едни неправилно подредени зъби, освен че не изглеждат добре, те могат и да не функционират правилно. Причината, е че горните и долни зъби трябва да са подредени и да имат нормални контакти. Ако това не е на лице, може да се наблюдава изтриване на зъбите, прорастването им и др. Всички тези проблеми се задълбочават с времето.

Като детски ортодонт в София, д-р Бадов обръща особено внимание на родителите по време на консултацията и им обяснява дали в момента се налага лечение на детето или в бъдеще.

Има някой основни проблеми при децата, които трябва да се коригират колкото се може по-рано.

Както разбрахте от по-горното видео, при кръстосана захапка при дъвкателните зъби, ортодонтът, най-често се налага да разшири горната челюст до нормалния размер.

Следващото видео показва различните начини за корекция на обратната захапка при предните зъби.

При деца до 10 годишна възраст най-често използваме комбинацията от лицева маска и апарат на разширение на горната зъбна дъга. Причината, е че редица научни статии публикувани в престижни журнали доказват ефикасността на този метод на лечение. Когато едно такова лечение се извърши в ранна детска възраст даваме възможност челюстите да се нормализират като позиция една спрямо друга, а това би им дало възможност да се развиват нормално в следващите години.

Друга основна задача на детския ортодонт е да забележи дали зъбите се сменят нормално за възрастта на пациента

Ако има извадени временни зъби, трябва да се прецни дали детето има нужда от т.нар. местопазител. Следващото видео ще ви обясни защо това е от изкючително голямо значение.

Както вече разбрахте развитието на зъбите на детето е доста слоен процес, който е добре да бъде контролиран от специалист ортодонт. Ако детето посещава редовно детски ортодонт като д-р Бадов, това би позволило проблемите на зъбите да бъдат решени в зародиш, а това би избегнало едно дълго и скъпоструващо лечение с брекети по-късно.

Грешно е схващането да се чака да поникнат всички постоянни зъби и тогава да се търси детски ортодонт. Правилния подход е детето да се прегледа на 7 или 8 годишна възраст и да се проследява до момента, в които поникнат всички постоянни зъби.

Какви са основните ортодонтски проблеми при децата? Кога и как се лекуват?

Във следващото видео се стремим да разясним на родителя кои са основните проблеми при децата и как могат да бъдат разрешени.

Голяма част от проблемите при децата могат да се разрешат в фиксирани брекети. Металните брекети изглеждат по този начин.

БрекетиДобър детски ортодонт, би информирал вас и детето ви дали проблемът се нуждае от лечение с брекети или може би друг апарат.

Това, което трябва да знаете, е че брекетите се залепват на външната страна на зъбите и не се свалят. Самото залепване и сваляне е напълно безболезнен процес, който се извършва по следния начин.

Брекети,  предложени от детски ортодонт са метални. Не е необходимо децата бъдат лекувани със скъпата им алтернатива-сапфирени брекети.

С помощта на фиксирани брекети, детския ортодонт може да контролира позицията на всички зъби в трите измерения. Важно е да знаете, че зъбите на детето ви могат да бъдат подредени само и единствено с брекети.

Зъбите не се подреждат с т.нар. скоби или снемаемите апаратчета, които се носят от много деца. Тези апаратчета нямат способността да подредят зъбите прецизно. Някои детски ортодонти ги използват преди лечението с брекети.

Друг основен проблем при децата е голямото разстояние между горните и долни фронтални зъби. Това разстояние се нарича овърджет. Следващото видео ще внесе повече яснота.

 

Както разбрахте при децата имаме възможност да използваме различни снемаеми апарати и/или брекети за да подобрим позицията на зъбите и самочувствието на детето.

Основно използваме снемаемите функционални апарати в периодите на активен растеж. Тогава имаме възможност да придвижим долната зъбна редица напред до нормалната и позиция и по този начин горните и долни зъби да застанат в контакт.

Доста често при деца с голямо разстояние между фронталните зъби, детски ортодонт би препоръчал два етапа на лечение. По време на първия етап чрез функционален апарат, долната челюст ще бъде придвижена напред. По време на втория етап, чрез брекети зъбите ще бъдат перфектно подредени.

От какво зависи успехът на едно ортодонтско лечение?

Успехът на детското ортодонтско лечение зависи от няколко фактора. Първият е етапът на растеж на детето и начинът, по който нарастват челюстите му. При някои деца, растежът на челюстите е благоприятен и доста бързо те застават в правилна позиция. При други това не е така.

Друг важен фактор за успехът на детското ортодонтско лечение е мотивацията на пациента. Пациенти, които носят апаратите си и изпълняват препоръките на детския ортодонт, постигат по-добри резултати.

Ортотонтско лечение при тийнейджъри

Тийнейджърите имат нужда най-често от лечение с фиксирани брекети. При тях всички постоянни зъби са поникнали и е удачно да бъдат подредени. Ако зъбите са прекалено изкривени и няма достатъчно място за подреждането им, може да се наложи изваждането на постоянни зъби. Следващото видео ще ви обясни кога детския ортодонт д-р Бадов би предложил лечение с екстракция на зъби.

Принципно към изваждане на зъби се прибягва когато в челюстите няма достатъчно място за всички зъби да бъдат нормално подредени. В зависимост от това какъв е точно проблемът, детския ортодонт би препоръчал вадене на различни зъби.

Както видяхте, чрез брекети можем не само да подредим останалите зъби, но и да затворим празните пространства. Крайният резултат е една по-красива усмивка.

Какво е важно да знаете когато детето ви носи брекети?

Спазването на перфектна устна хигиена е изключително важно. Моля следвайте следващите инструкции за миене за да имате не само красиво подредени, но и здрави зъби.

Важно е детето да използва паста за зъби с флуор и вода за уста с флуор. Миенето на зъбите трябва да се извършва сутрин и вечер. За да се контролира как са измити зъбите, може да се използват таблетки, които оцветяват зъбната плака. Тях ще закупите от аптеката.

След като детето е измило зъбите си, трябва да сдъвчи една таблетка. Ако има останала зъбна плака около брекетите, то тя ще се оцвети в розово.

Ритейнър след лечението-какво е и защо е необходим.

Както разбрахте има няколко вида ритейнъри, които се използват след детско ортодонтско лечение. Дали ще се използва снемаем или фиксиран ритейнър, това зависи от това в каква позиция са били зъбите на детето в началото на лечението.