Ортодонтско лечение София

Ортодонтско лечение СофияПървият въпрос, на който трябва да отговорим е какво означава специалист ортодонт?

Това е лекар по дентална медицина, който след като се е дипломирал като магистър е учил допълнително 3 години в акредитиран за това обучение университет. В края на специализацията си е преминал изпити по специалността и е регистриран като специалист.

Принципно с брекети или ортодонтски апарат може да ви лекува и зъболекар, който никога не е специализирал ортодонтия, а е посещавал следдипломни курсове. Има доста общо практикуващи колеги, които дори без да са специалисти предоставят добро ортодонтско лечение на пациентите си.

Нормално е леките случаи да се лекуват от зъболекари без специалност, а по-сложните да бъдат насочени към специалист ортодонт в София като д-р Бадов.

Сложни са тези случаи, които изискват изваждане на зъби или корекция на захапката. Когато става въпрос за деца, добър ортодонт може да регулира растежа и развитието на лицевите кости чрез специални апарати. Това са сложни манипулации, които изискват намесата на специалист.

По време на първата консутация, ортодонтът ще прецени дали челюстите и зъбите на пациента се развиват нормално за възрастта. Първата консултация със специалист трябва да се проведе на 7-8 годишна възраст.  Това е период в развитието на децата, когато са поникнали резците им и първите молари.

Добър детски ортодонт може да прецени дали детето се развива нормално или има проблем. Ортодонтската профилактика е много по-ценна и по-евтина от ортодонтското лечение. В тази ранна възраст се коригират кръстосани захапки при фронталните зъби и при дъвкателните зъби.

 

Това става по следния начин:

Много ортодонти смятат, че когато се извърши корекция в ранна детска възраст и проблемът бива отстранен, резултатът би бил по-стабилен. Временните зъби са важни за нормалното развитие на постоянните.

Д-р Бадов като активен ортодонт в София, би ви посъветвал млечните зъби на пациента да се запазят здрави и да се лекуват до момента, в който трябва да пробият постоянните. Както забелязахте на видеото по-горе, един местопазител може да позволи на зъбите не само да поникнат, но и да поникнат в правилна позиция. По този начин може да се избегне ортодонтско лечение в бъдеще.

Ортодонт в София трябва да прегледа детето на 9-10 годишна възраст за да определи дали кучешките зъби се развиват нормално в челюстите. Следващото видео ще разясни защо и как.

Както разбрахте от горното видео, кучешкият зъб може да се окаже ретениран т.е. зъб със затруднен пробив. Лечението на такъв зъб изисква не само лечение с брекети проведено от специалист ортодонт, но и малка хирургична интервенция. Тя се извършва от хирург, който разкрива зъба за да може ортодонтът да го изтегли до правилната му позиция.

Този тип лечение е едно от най-сложните. Отнема около 2-3 години. В момента добър ортодонт в София като д-р Бадов разполага със знания и техника за да предотврати голяма част от тези проблеми.Ортодонтско лечение София

 

След като обсъдихме в детайл възможните профилактични мероприятия, сега е момент да разясним какви видове лечение предоставя специалистът ортодонт в София д-р Бадов.

Както разбрахте от предходното видео, разполагаме с много и най-различни методи за лечение при децата, а и след 18г. възраст. При децата понеже челюстите са в активен период на растеж, добър ортодонт в София, може да коригира захапката на детето без да се налага вдене на постоянни зъби или операция след 18г.

В зависимост от възрастта и сложността на проблема можем да избираме между различни снемаеми и не снемаеми апарати. Тези ортодонтски апарати могат да се използват в комбинация с брекети или самостоятелно. Лечението на пациенти с обратна захапка също е възможно, както е показано на следващото видео.

Както видяхте от по-горното видео, лечението на обратната захапка трябва да започне в ранна детска възраст. Ако това не се направи, тогава в тийнейджърските години може да се наложи изваждане на зъби или евентуално операция на челюстите след като пациентът навърши 18г.

Една от особеностите на пациентите с обратна захапка, е че при тях не можем да контролираме растежа и развитието на долната челюст. Понякога тя започва да расте през пубертета и ако проблемът се задълбочи, тогава ортогнатна хирургия след 18г. възраст в комбинация с фиксирани брекети е единствената възможност за лечение.

Трябва ли да се извадят зъби преди лечението с брекети да започне?

Решението дали трябва да се извадят постоянни зъби или не за да се подредят останалите е редно да се вземе от специалист ортодонт. Необходими са задълбочени анализи на моделите на пациента и рентгеновите снимки.

Ако се вземе решение за вадене на зъби, тогава е необходимо пациентът да има лечение с фиксирани брекети. Следващото видео би ви дало достатъчна информация как се осъществява подреждането на зъбите с брекети и кои зъби се изваждат най-често.

 

Брекети в София от д-р БадовКак да си мием зъбите когато носим брекети?

Преди да започне вашето лечение, всеки добър ортодонт в София би ви изпратил за лечение при личния ви зъболекар и би ви показал как да си миете зъбите. Брекетите не развалят зъбите, но лошата устна хигиена го прави със сигурност.

Причината е, че зъбната плака, която се прикрепя по зъбите и около брекетите отделя киселини, които увреждат зъбите ви. Ако пациентът не си мие добре зъбите сутрин и вечер, то тогава ще се получат кариеси, кървящи и възпалени венци, а също и лош дъх от устата.

Решението на тези проблеми е елементарно:

  • Посещавайте личния си стоматолог на всеки 6 месеца за почистване на зъбите и профилактика срещу кариеса.
  • Използвайте паста за зъби с флуор в комбинация с нормална или електрическа четка за зъби.
  • Използвайте интердентални четки за почистване на междузъбните пространства и около брекетите.

Следващото видео ще ви покаже как точно

 

 

Болезнено ли е поставянето или свалянето на брекетите?

Поставянето на брекетите при специалист ортодонт в София като д-р Бадов е напълно безболезнено. Следващото видео ще разясни в детайли целия процес.

По сходен начин се поставят и лингвалните брекети. Разликата, е че при тях залепването е от вътрешната страна на зъбите т.е. към езика. 

Друг вид брекети, които се използват от д-р Бадов са самолигиращите.  Те също както металите и сапфирени брекети се фиксират за външната страна на зъбите.

Пациентите, които се интересуват как изглеждат керамични брекети, могат да погледнат следващата снимка. Д-р Бадов като ортодонт в София, ги препоръчва на пациенти, за които естетиката при избор на брекет е водеща.

Брекети

 

Инвизалайн или Invisalign съвременна система, която е алтернатива на брекетите. Използва поредица от алайнери или шини, които пациентът сменя на всеки 7-14 дни и сваля по време на хранене. Интересното при тази система, е че е почти невидима и напълно дискретна. В следващото видео е разяснено как точно работи системата.

Ортодонтско лечение в София е достъпно и за пациенти, които имат неправилна позиция на челюстите и са над 18г. Пациенти със силно изразена обратна захапка, кръстосана захапка, асиметрична позиция на брадичката и др. са кандидати за комбинирано ортодонтско-хигургично лечение. При тях се използват брекети, с които зъбите се подреждат по време на първоначалния етап на лечение.

След това лицево-челюстен хирург оперира пациента и позиционира челюстите в правилно съотношение спрямо трите основни равнини. След операцията ортодонтското лечение продължава за да се получи финалното нареждане на зъбите и чак тогава се свалят брекетите.

След като приключи ортодонтското лечение, пациентът получава ритейнър. Това е специален ортодонтски апарат, който може да бъде снемаем или да бъде фиксиран за вътрешната страна на резците. Следващото видео ще ви даде нужната информация.