Брекети

Брекети

Какво са брекети и какви са основните им качества и характеристики?

 

 

Брекети са ортодонтски приспособления, които се залепват за зъбите и се използват по време на ортодонтско лечение. Добър ортодонт може да прецени от какви видове брекети точно имате нужда и кога трябва да се лекувате.

Те могат да бъдат залепени от външната страна на зъбите, тогава те са метални, керамични, сапфирени или самолигиращи брекети. Тези, които се залепят от вътрешната страна на зъбите т.е от страната на езика в устната кухина се наричат лингвални брекети.

Брекетът е изработен от специална метална сплав или кристал. По принцип в металните сплави има известно съдържание на никел. Ако пациентът е алергичен, добър ортодонт би препоръчал такива без съдържание на алергена.

Брекетите се използват от десетилетия за изправяне на кривите зъби и коригиране на захапката. Ортодонтът може да ви обясни дали имате проблем със захапката или просто имате изкривени зъби и да създаде план за лечението им. Разликата е огромна и това определя колко сложно и скъпо би било лечението.

 

 

Как се произвеждат брекети?

Изработват се от различни сплави, като в съдържанието им се намират метали като цинк, никел, желязо, титан, злато и др. Това са основните съставки на метални брекети. Те се използват основно при тинейджъри и пациенти, за които естетиката не е от значение.

Има доста пациенти над 18г, които се лекуват по този начин, който изглежда така:

Брекети

За много голяма част от децата те са вид украшение на зъбите. Около тях се поставят специални лигатури, които имат различни цветове. Ортодонтът подменя на всяко посещение цвета на лигатурата и това прави децата изключително доволни.

Пациенти над 18г., които носят брекети основно предпочитат неутрални цветове- например сиво, което се слива с цвета на брекета. Освен цветни лигатури, се използват и метални. Детски ортодонт може да прецени дали детето се нуждае от тях или не.

Брекетите се свързват и активират чрез специална дъга. Дъгите също се изработват от различни материали. Като добър ортодонт д-р Бадов винаги започва лечението с т.нар. никел-титаниеви дъги, които се активират от телесната температура.

Те се смятат за най-новите и модерни дъги. Тяхното предимство, че оказват много лек натиск и така зъбите се движат почти безболезнено.

В по-късните етапи на лечението се използват по-твърди дъги- направени от стомана или титан-молибден. Каква дъга се използва и в какъв момент, е решение на лекуващия. Ортодонтът може да прецени как да активира брекетите, за да бъде лечението максимално кратко и ефективно.

Металните брекети могат да бъдат и самолигиращи. При тях не се използват еластични лигатури за свързването на дъгата с брекета, а има специална вратичка, която се затваря т.е брекета се лигира сам.

При конвенционалните метални брекети лигирането на дъгата в брекета се извършва чрез еластичната лигатура. Добър ортодонт може да прецени дали имате нужда от тези брекети.

Керамични брекети

Как изглеждат и кога се използват?

Брекети

Керамични брекети биха били препоръчани от специалист-ортодонт, който смята че те биха подобрили самочувствието на пациента. Голяма част от тинейджърите и пациентите над 18г. ги предпочитат. Те са по-естетични и почти не се забелязват.

Поставянето на брекетите се осъществява със специално лепило за външната страна на зъбите и не се свалят. Отново има дъга, която ги свързва и се лигира към тях. Специалистът може да използва специални лигатури, които не се оцветяват по време на храна.

 

Снемаеми брекети- Инвизалайн

Всеки добър ортодонт предлага тази съвременна алтернатива на фиксираните брекети. Те могат да се използват при голяма част от ортодонтските проблеми, но не при всички.

Предимствата на Invisalign, са че се снемаеми т.е. не се залепват върху зъбите и могат да се свалят по време на хранене и спорт. Изглеждат така:

Брекети

Всеки добър ортодонт София може да предложи Invisalign. Д-р Бадов е завършил обучението си с тази модерна система в Лондон и я предоставя да собствените си пациенти. Той може да излекува доста сложни ортодонтски проблеми и да намери правилния начин за подреждането на зъбите, за да изглеждат здрави и красиви.

 

 

Какво е важно да знаем?

Основни предимства:

 • Изправят кривите зъби
 • Предоставят възможност да имате красива и здрава усмивка
 • Правите зъби имат по-добра функция
 • Красивата усмивка увеличава самочувствието
 • Помагат при други лечения на зъбите

Основни недостатъци:

 • Сравнително висока цена на лечение, но достъпна за мотивирания пациент
 • Фиксираните метални брекети и керамичните такива не се свалят
 • По-трудно е почистването на зъбите- изисква се повече старание от страна на пациента!

Кога се използват брекети?

Брекети се използват при деца, подрастващи младежи и възрастни пациенти, които имат проблем със захапката. Добър ортодонт може да прецени кога да започне лечението при децата и кога е необходимо при пациентите над 18г.

Важно е да знаете, че няма ограничени във възрастта на пациента. Много хора се заблуждават като си мислят, че брекетите са само за деца. Напротив!

Много голям брой пациенти имат липсващи зъби или други проблеми. Те се нуждаят от комплексно лечение, което много често включва ортодонтско лечение за да може да се разреши основният им проблем. В идеалния случай зъбите трябва да са подредени преди да се изработят фасети, мостове или да се поставят импланти.


Ето един пример за резултат от лечение с брекети проведено от д-р Бадов.

Брекети

Брекети

Добър ортодонт може не само да подреди кривите зъби на пациента, но и да коригира захапката. Когато зъбите са криви, е много трудно за пациента да ги почиства. Това от своя страна довежда до натрупване на зъбна плака.

Зъбната плака е основната причина за кариесите и заболяванията на венците ви. Ето как едно подреждане на зъбите ще ви даде не само красива и бляскава усмивка, но и възможност да се грижите за зъбите си и да ги поддържате здрави.

Основни рискове при пациенти с криви зъби:

 • Ранно изтриване на зъбите
 • Трудно почистване
 • Трудно дъвчене на храната при някой лоши захапки
 • Трудно отхапване на храната или невъзможност за това. Наблюдава се при отровените захапки на предните зъби

Качествени ли са съвременните брекети?

Брекети се закупуват от съответна компания производител. Д-р Бадов би използвал американски или западноевропейски брекети. Те са и най-скъпите на пазара.

Използването на евтини брекети изработени в страни от третия свят не е практика за един добър ортодонт. Качественият брекет е устойчив, надежден и осигурява комфорт и бързо лечение за пациента. А това е най-важото и към това се стреми всеки специалист.

Д-р Бадов работи като ортодонт в София и Пловдив и е горд с това, че предлага брекети от най-известните американски производители. Те се поставят върху зъба на пациента и се залепят със специално лепило, за бъдат устойчиви, надеждни и лесни за поддържане.

 

Лечение с брекети цени

Цените на брекетите от няколко основни фактора:

 • Колко сложен е проблемът със зъбите ви?
 • Колко дълго ще бъде лечението ви?
 • Какъв тип брекети ще се използва?
 • Кой ви лекува- цената при специалист е по-висока отколкото при зъболекар без специалност?

Каква гаранция имам за лечението с брекети?

Гаранция за това какъв ще бъде крайният резултат се определя от опита на лекуващия и личните особености на пациента. Преди да започнете ортодонтско лечение е редно да дискутиране всички проблеми и притенения, които имате с вашия ортодонт. Нормално е да ви се покажат снимки на излекувани пациенти със сходни на вашия проблем.

Ако става дума за лечение на дете, то там нещата са още по-сложни тъй като лицето и челюстите растат и се развиват. Добър детски ортодонт като д-р Бадов ще ви обърне внимание дали брекети могат да разрешат проблема или са необходими и други апарати.

Брекети

Усложнения при лечение с брекети и противопоказания

Грешно е схващането, че брекети увреждат зъбите. Не те, а лошата устна хигиена уврежда здравето на зъбите и венците ви. Нормално трябва да отделяме 2-3 минути за миене на зъбите си с подходяща четка за зъби.

 

 

Когато носим брекети, трябда да отделяме поне 5 минути сутрин и още толкова вечер преди лягане за добра орална хигиена. Ако плаката по повърхността на зъбите не се почиства, ще се образуват кариеси по зъбите и т.нар. бели петна– начални кариеси. Използване на паста за зъби с флуор, конци за зъби, здравословна диета е нещото, което ще препоръча всеки добър ортодонт.

Противопоказано е лечение с брекети при пациенти с болни зъби и венци. Зъбите трябва да са пролекувани и венците здрави. Възрастта не е противопоказание. Никога не е късно да си подарите усмивката, за която винаги сте мечтали.

Брекети