Сапфирени брекетиСапфирените брекети се използват от специалистите ортодонти и от някои зъболекари за подреждане на зъбите по време на ортодонтско лечение. Брекетите са ортодонтски приспособления, които се залепват за зъбните повърхности на пациента. Използваме специални лепила, които са доста издръжливи.

Имайки предвид, че нормално ортодонтското лечение трае около година и половина, използването на висококачествени ортодонтски консумативи е задължително. Сапфирени брекети са вид кристални брекети, които се залепват от външната страна на зъбите на пациента. Моля забележете разликата с т. нар. лингвални брекети, които се позиционират от вътрешната страна на зъба- към езика.

Сапфирените брекети се изработват от кристал като една от основните им съставки е циркониев оксид. Характерното за тези брекети, е че те са безцветни и са съвременната алтернатива на металните брекети.

Изключително интересен материал е сапфирът. Той съчетава голяма здравина, но в същото време е изключително крехък. Това е основната причина рядко да се използват за лечение на долните зъби.

Добър специалист-ортодонт би използвал сапфирени брекети залепени за горните зъби и метални за долните. Причината, е че ако горните фронтални зъби са в контакт с долни сапфирени брекети, това може да предизвика изтриването на горните резци. Трябва да знаем, че сапфирените брекети са около 9 пъти по твърди от зъбният емайл, който е и повърхностният слой на зъба.

Кога бих имал/а нужда от сапфирени брекети?

Най-често специалист ортодонт ще ви препоръча тези брекети, ако имате нужда от ортодонтско лечение и сте заинтересувани от по-добре изглеждащи брекети. Към ортодонтско лечение се пристъпва когато имате неправилно подредени зъби или неправилна захапка.

Следващото видео ще ви обясни какво се случва по време на консултацията със специалист ортодонт.

Сапфирени брекети се залепват по същия начин върху зъбите както и металните брекети. Първоначално зъбите се почистват от ортодонта чрез специална полирна паста и четка.

След като слюнката и плаката са отстранени, се нанася ецващ гел. Той представлява 37% киселина, която след като престои върху зъба за 15-30 секунди се отмива. Обработката на зъбите с тази киселина подготвя повърхностния слой- емайлът за залепване.

След процеса на ецване нанасяме праймер и бонд

Това са материали, които са сходни с тези, които използват зъболекарите за направата на пломби. Лепилото се поставя върху основата на брекета, която при сапфирените брекети е доста ретенционна. Лепилото осъществява връзката между основата на сапфирения брекет и зъба. След като са залепени, те не се свалят до края на лечението.

Добър ортодонт би активирал сапфирените брекети всеки 4-8 седмици и по този начин би контролирал движението на зъбите. Сапфитените брекети също като металните брекети се лигират т.е. активират чрез лигатури. Това е начинът дъгата, която свързва брекетите да започне да оказва сила върху брекета и по този начин зъбите да започнат да се движат.

В Края на ортодонтското лечение, сапфирените брекети се отлепват от зъбните повърхности.  По принцип всяка компания производител на брекети препоръчва да се използват специалните клещи разработени специално за конкретните сапфирени брекети.

Спазването на инструкциите на производителя е от изключително голямо значение, защото по този начин се намалява шансът брекетите да се счупят. Металните брекети се отлепват цели, понеже клещите деформират основата им. Сапфирените обаче са изключително крехки и понякога се счупват на малки парчета, което прави премахването им доста по трудоемко.

Принципно използвайки сапфирени брекети ние ортодонтите можем да постигнем същите крайни резултати както при лечението с метални брекети. Единствената разлика е естетичния им вид. Те са напълно прозрачни, сливат се с цвета на зъба и на практика са почти невидими. Често са предпочитани от тийнейджъри и пациенти над 18г.

На следващото видео можете да видите кои са най-честите ортодонтски аномалии и какви са възможностите им за лечение.

Голямото разстояние между горните и долни фронтални зъби се нарича овърджет. При подрастващи деца,  него както видяхте можем да коригираме чрез снемаеми ортодонтски апарати.

При тийнейджъри, можем да използваме брекети в комбинация с хедгиър или екстракция на два премолара в горната челюст. Чрез сапфирени брекети, горните фронтални зъби могат да се придвижат назад до нормалната им позиция. Така зъбите ще бъдат перфектно подредени и захапката ще бъде коригирана.

Ако се налага изваждане на постоянни зъби, за лечението можем да използваме както метални, така и сапфирени брекети. Следващото видео показва най-честите подходи при екстракционното лечение.

Сапфирените брекети се могат да съкратят ортодонтското ви лечение. Всеки добър ортодонт ще ви го каже. Грешно е да смятате, че един вид брекети имат преимущество над друг.  Брекетите са просто ортодонтско приспособление, което специалистът залепва за зъбите. Контролирането на ортодонтската система е трудната работа, която ще определи крайния резултат.

 

Сапфирени брекетиКакто виждате от снимката по-горе, сапфирените брекети са напълно незабележими. Единственото, което се вижда е дъгата, която ги свързва. Добър ортодонт може да използва специални лигатури, които не си променят цвета, така че брекетите да останат красиви и безцветни. Ако се използват обикновените еластични лигатури, те много бързо променят цвета си и на практика изглежда че зъбите са преоцветени.

Как да си мия зъбите когато нося сапфирени брекети?

Грижата за вашите сапфирени брекети не се различава много от тази, която полагат пациентите с метални брекети. Единствено изискване е да внимавате с твърдата храна, защото както вече пояснихме сапфирът е изключително крехък и чуплив материал.

Можете да използвате електрическа четка за зъби за да ги почиствате или обикновена. Използвайте паста за зъби с флуор. Чрез кръгови движения, почиствайте брекета, венеца и зъбната повърхност от всички страни. Отделете особено внимание в областта над брекета, която е в непосредствена близост до венеца. Там е мястото, където се натрупва плаката.

Зъбната плака е съставена от различни бактерии, които по време на метаболизма си отделят киселини. Тъй като бактериите са прикрепени към зъбната повърхност, съответно киселините, които те отделят ще увредят зъбите ви. Тези киселини са причината за начална деминерализация на емайла т.е. появяват се бели петна по зъбите, които могат да прераснат в кариес.

Освен това бактериите причиняват и възпаление на венците. Те се подуват, зачервяват и започват да кървят. Тогава говорим за гингивално или венечно заболяване – гингивит. Той от своя страна е възможно да прерасне в пародонтит или пародонтоза както е по-известен сред хората.

При пародонтитът инфекцията вече не е само в повърхностния венечен слой, а е навлязла в дълбочина и вече е засегната и костта. Ако това състояние не се лекува, е възможно зъбите да започнат да се клатят и да ги загубите. Следователно почиствайте добре зъбите си докато носите сапфирени брекети, посещавайте редовно зъболекаря си за почистване и така ще сведете до минимум нуждата от скъпи дентални услуги и манипулации.

Не забравяйте, че профилактиката е най-доброто лечение. Съответно добре подредените зъби, ви дават възможност да добро почистване и поддържане.

За да почиствате добре между сапфирените брекети, трябва да използвате интердентална четка или конец за зъби. Интерденталната четка дава възможност да почистите страничните повърхности на сапфирения брекет, докато с конеца можете да почистите и венечния сулкус.

За да контролирате сами колко качествено сте измили зъбите си, може да използвате таблетки, които оцветяват зъбната плака. Те се закупуват от аптеката и се сдъвкват след като сте измили зъбите си. Ако е останала зъбна плака около сапфирените брекети, то тя ще се визуализира.

Ритейнър след лечение със сапфирени брекети, защо е необходим?

Ритейнър е ортодонтски апарат, който има за цел да запази зъбите подредени в края на лечението след като брекетите се свалят от зъбите. Съществуват снемаеми и фиксирани ритейнъри.

Снемаемите, както показва името им се свалят по време на хранене, докато фиксираните се залепват от вътрешната страна на зъбите. Фиксиран ритейнър представлява метална нишка, която е залепена за лингвалната страна на резците.

 

Колко дълго се носи ритейнър?

Продължителността на т.нар. ретенционен период се определя от това колко криви са били зъбите в началото, каква е била захапката и дали е имало пространства между зъбите. Няма написани правила в съвременната ортодонтска литература, но повечето американски учебници препоръчват използване на ритейнър поне за период от 1 година. Личният ви ортодонт ще ви даде конкретни указания.