Брекети в София от д-р Бадов

Брекети в София от д-р Бадов

Какво са Брекети?

Брекети се използват по време на ортодонтско лечение, чиято цел е не само да подреди зъбите на пациента, но и да създаде една красива и здрава усмивка.  Първа консултация с ортодонт в София трябва да се проведе когато детето е на 7 години.

Специалистът-ортодонт може да ви обясни дали челюстите и зъбите се развиват нормално за възрастта или дали има отклонения. Това е възрастта, в която поникват първите постоянни резци и дъвкателни зъби.

 

 

Добър ортодонт в София като д-р Бадов, може да прецени дали има достатъчно място за пробива на зъбите. Ранната корекция на кривите зъби е по-лесна и по-придвидима, а това определя и така важното съотношение ортодонт цена. Както за детето, така и за родителя е по-добре първата консултация с ортодонт в София да се проведе преди пробива на всички постоянни зъби.

Понякога изчакването може да усложни предстоящото лечение. Именно поради това Американската асоциация на ортодонтите препоръчва детето да бъде наблюдавано от добър детски ортодонт и когато е небходимо лечение, то да бъде максимално кратко, прецизно и комфортно за детето.

Чрез ранно лечение с брекети, добър ортодонт може да контролира ширината на зъбните дъги, пробива на постоянните зъби и да контролира растежа и развитието на лицето и челюстите. Именно поради сложността на материята,  д-р Бадов за да работи като ортодонт в София е преминал през 9 годишно обучение за да може адекватно да лекува пациентите си.

 

 

Видове брекети

Брекети могат да бъдат изработени от различни материали. Напримет метални брекети се изработват от метални сплави. Могат да бъдат и от други метали- напримет злато или титан.

При използването на метални брекети е най-благоприятно съотнощението ортодонт цена. Добър ортодонт може да излекува вас или детето ви.

Брекети в София от д-р Бадов

Залепени от външната страна на зъбите, метални брекети често се оприличават на бижута от децата. Принципно всеки път когато посетите д-р Бадов, при проявено желание, цветът може да бъде сменен. Небесно синият цвет  е доста атрактивен нали?

Самолигиращи брекети са вид метални брекети, които отново се залепват от външната страна на зъбите. Те отново не могат да се свалят от зъбите. Брекети се залепват в началото на лечението и се свалят в края му.

Някои хора смятат, че самологиращи брекети довеждат до по-бърз и стабилен резултат, но съвременната ортодонтска литература не доказва преимуществото им.

 

 

Ортодонт в София като д-р Бадов работи с тези модерни брекетни системи и ги използва при клинични ситуации, които са уместни. Интересен факт за самолигиращи брекети, е че при тях не се използват цветни лигатури често използвани при метални брекети.

За любителите на безцветните брекети, д-р Бадов може да предложи кристални брекети или сапфирени брекети. Погледнете на снимката по-долу как изглеждат те. Не мислите ли, че са доста добро решение когато имате криви зъби и не искате метални брекети в устата си?

Изработват се най-често от керамични материали и зинков оксид. Тези прозрачни кристали се залепват върху външната повърхност на зъбите ви по същия начин като метални брекети.

 

Брекети в София от д-р Бадов

Какви са основните проблеми при лечение с брекети?

Основният проблем, е че трябва да отделяме малко повече време за миенето на зъбите си. Допълнително 2-3 минути биха били достатъчни.

 

 

Брекети в София от д-р Бадов

Трябда да се използват паста с флуор и четка. Четката трябва да се постави под ъгъл от 45 градуса спрямо зъба и да почистите както брекета, така и зъба. Детски ортодонт би ви препоръчал да отделяте повече внимание на частта от зъбите ви, която се показва от венеца.

Използвайте изчеткващи движения с мека четка и отстранете зъбната плака. Само по този начин ще избегнете кариесите и възпалените венци, които от своя страна могат да доведат до лош дъх в устата.

За жалост с нормална четка не може да почиствате между самите брекети. За тази цел трябва да използвате специален конец за зъби или интердентална четка за зъби.

Използването на интерденталната четка е по-лесно. Просто трябва да почистите страничните части на брекета и ако успеете пространствата между зъбите.

Конец за зъби се използва като се прокара под дъгата, която свързва брекетите. Ортодонтът може да ви покаже как точно да по направите. Използвайте конеца за почистване на пространствата между зъбите, но не забравяйте да почистите и венечния сулкус.

Брекети в София от д-р Бадов

Ако не почиствате добре брекетите, зъбната плака, която се натрупва около тях може да предизвика кариеси и бели петна по зъбите- начални кариеси.

Кога се използат брекети?

Добър ортодонт в София би използвал брекети за да подреди зъбите и създаде красива усмивка. При децата ги използваме в две различни ситуации:

  1. В Периода на т.нар. смесено съзъбие. Това са годините между 7 и 11 при повечето деца. През този период от развитието им в устата са поникнали някои, но не всички постоянни зъби. Именно поради тази причина казваме смесено съзъбие- детето има млечни и постоянни зъби.Децата от тази възрастова група много често се нуждаят от кратко лечение с брекети и/или други ортодонтски апарати. Добър ортодонт може да прецени дали детето се нуждае от ранно ортодонтско лечение или не.Основната цел на д-р Бадов като специалист ортодонт в София е да разграничи кои случаи се нуждаят от такова лечение и да го обясни на родителя. Много опитни ортодонти смятат, че корекцията на криви зъби в ранните години е добра услуга за детето.
  2. Нормално или т.нар. конвенционално лечение с брекети. Предприема се когато всички постоянни зъби са поникнали. Това е различен момент за всяко дете. При кякои деца това е на 11 годишна възраст, а при други малко по-късно. Истината, е че възрастта не е от значение. Важно е развитието на пациента. Днешно време децата се развиват доста по-бързо и навлизат в пубертета рано. Именно поради тази причина детето трябда да се проследява от специалист-ортодонт след като навърши 7 години.Някои сложни проблеми със захапките трябва да се коригират до 9-10г. и отлагането и изчакването за пробива на всички постоянни зъби не е най-доброто решение. Ако проблемът не е решен на време, то тогава ще имате нужда от едно по-дълго, по-трудно и по-сложно лечение. Детски ортодонт може да ви даде правилен съвет.

 

Невидими брекети

Брекети в София от д-р Бадов

Има доста пациенти, за които опцията за носене на фиксирани брекети било то метални или сапфирени не е приемлива. За щастие съвременните технологии в ортодонтията са намерили решение на проблемите и притесненията им.

Инвизалайн или Invisalign това е съвременната алтернатива. Ортодонт в София като д-р Бадов може да предложи тези безцветни, снемаеми шини. Много често са предпочитани от хора в бизнес средите и пациенти, изключително заинтересовани от естетика.

Как работи Invisalign?

 

 

Зъбите на пациента се сканират или се взема отпечатък, който се изпраща до централата на Инвизалайн. Там се изработва специална 3D компютърна симулация за придвижването на зъбите.

Тази симулация се нарича clincheck , а  д-р Бадов като специалист-ортодонт в София може да я коригира при необходимост. Веднъж одобрена, компютърната симулация се прехвърля в отдела за изработка на Инвизалайн и в рамките на две седмици пациентът получава шините си. Тяхното предимство, е че се махат по време на хранене и почистване на зъбите, а също така и по време на спорт.

Ортодонт цена и Invisalign

Безспорно лечението с тази модерна американска система за изправяне на зъбите е и най-скъпо. Причината е високо струващата технология, която се използва от компанията за изработка на шините. Има голямо значение и това колко криви са зъбите ви.

Въпреки, че е доста модерна система, инвизалайн все още изпитва затруднения при някои специфични движения на зъбите. Например силно ротираните зъби и зъби разположени далеч извън зъбната дъга са едно предизвикателство както за Invisalign така и за всеки ортодонт в София.

Пациентът трябва да е наясно, че тази система не скъсява продължителността на лечението. Ако имате нужда от едногодишно лечение с брекети например, то лечението с инвизалайн също би продължило около година. Не си мислете, че дори добър специалист като д-р Бадов може да съкрати лечението и резултата да бъде на лице за 6 месеца.

Какви резултати мога да очаквам от лечението с брекети? Какви са гаранциите?

Идеален резултат се постига когато пациентът следва инструкциите на ортодонта си. Безспорно ортодонтското лечение е работа в екип. Много пациенти смятат че брекетите изправят зъбите.

Това въобще не е така. Добрият ортодонт изправя зъбите понеже знае как да контролира и работи с брекети.

Изисква се и съдействие от страна на пациента- миене на зъбите, не пропускане на посещенията и носене на ластици при небходимост. Много важен е и начинът, по който се развиват челюстите на пациента по време и след лечение. Това в голяма степен се определя генетично и за жалост в момента нямаме контрол върху този параметър от лечението.

Ритейнъри след брекети

 


Брекети в София от д-р Бадов

Ритейнъри се използват в края на лечение с брекети. След като се свалят брекетите, зъбите имат тенденция да се изкривят отново и да се върнат отново в началната си позиция. Точно поради тази причина използваме ритейнери след брекети. Те могат да бъдат снемаеми или неснемаеми.

Снемаемите изглеждат като шините на инвизалайн и се свалят по време на храна и спорт. Фиксираните ритейнъри се залепват от вътрешната страна на зъбите (страната от към езика) и не се свалят.

Това какъв вид ритейнер се използва зависи от това какви са били началните проблеми на пациента. Продължителността на носене на ритейнера се определя от ортодонта. Не се препоръчва носене по-малко от 12 месеца.