Метални брекети

метални брекети

Брекети се използват не само когато пациентът има неправилно подредени зъби, но и когато има проблем със захапката.  Захапка означава начинът, по който горните и долни зъби влизат в контакт и изпълняват функцията си.

Принципно металните брекети могат да бъдат конвенционални или самолигиращи. Обикновените или конвенционални брекети се използват от десетилетия. Те се залепват от външната страна на зъбите със специално лепило и не се свалят по време на ортодонтското лечение. Добър специалист-ортодонт би ви обяснил дали имате нужда от самолигиращи брекети или не.

Ето по този начин се поставят и свалят брекетите

Както се вижда от видеото, залепването на брекетите е безболезнен процес, който може да бъде извършен директно или  индиректно. При директното залепване на брекетите, зъбите се почистват, използва се ецващ гел, праймер и бонд.

Принципно това са материали, сходни на тези, които зъболекарят ви използва при изработката на бялата- фотополимерна пломба. Лепилото го втвърдяваме със специална лампа.

При индиректното залепване на брекетите се използват специални трансферни шини, които пренасят брекетите от лабораторния модел в устата на пацинета.

Този е предпочитаният метод на лепене на всеки добър ортодонт. Д-р Бадов като специалист, който работи в Пловдив и София използва този метод за да предостави на своите пациенти максимална точност, прецизност при залепването на брекетите, а също така и максимално кратно лечение.

Нормално, лечението с брекети трае около 2 години

Понякога зъбите са изключително криви и за да се подредят се изваждат зъби. На следващото видео можете да получите детайлна информация.

По принцип към екстракция или вадене на зъб се прибягва когато челюстта е по-малка от колкото е необходимо за да поеме всички постоянни зъби. Решението се взема от специалист ортодонт, който трябва да има задълбочени познания за растежа и развитието на челюстите.

Понякога можем да използваме брекети в комбинация с други ортодонтски апарати както демонстрират следващите видеа.

При лечението на подрастващи деца например можем да използваме метални брекети в комбинация с екстраорален апарат- хедгиър. Този апарат се носи през нощта, като функцията му е да помогне на брекетите да се придвижат горните фронтални зъби назад до нормалната им позиция.

Естествено не всички деца се съгласяват да го носят. Има и алтернативно лечение- например лечение със снемаеми функционални апарати или изваждане на два премолара в горна челюст и метални брекети за да се затворят екстракционните пространства.

Метални брекети могат да се използват и при лечението на пациенти с обратна захапка.

Хранене и брекети. Какво трябва да знаем?

Изисква се определена самодисциплина по време на хранене когато носите брекети. Трябва да се избягват твърди, лепкави храни и др. Ако пациентът консумира ядки и др. има голям шанс за отлепване на брекет или деформиране на дъгата.

Отлепването на метален брекет би забавило лечението ви. Когато това се случи, трябва да се отстрани брекета, зъбът да се почисти и да се залепи нов метален брекет. Всички тези процедури само и единствено забавят и удължават лечението ви.

Ако дъгата, която свързва брекетите се деформира, тогава това би разместило съседните зъби. Моля обърнете внимание на следното видео. То ясно показва какви храни да избягваме при лечение с метални брекети.

 

Освен храната има и някои други особености при носенето на метални брекети.

Устната хигиена трябва да е много стриктна

Брекетите не развалят зъбите на пациента, но зъбната плака, която е в контакт с брекета го прави. Ако тя не се отстранява сутрин и вечер, резултатът ще бъде поява на бели петна по зъбите- начален кариес, възпаление на венците и тяхното кървене. Следващото видео показва доста нагледно как да почистваме зъбите си когато носим метални брекети.

 

Трябва да използвате мека четка за зъби

Може и електрическа. След като я поставите под ъгъл от 45 градуса към основата на брекета чрез изчеткващи движения, почистете не само брекета, но и зъба. Не забравяйте и да почистите венеца. Там е мястото където се натрупва най-много зъбна плака.

Всеки добър ортодонт, който лекува пациенти с метални брекети ще ви посъветва същото. Трябва да използвате паста за зъби с флуор. Ако искате да се самоконтролирате как сте си измили зъбите, можете да закупите от аптеките таблетки, които след като сдъвчете визуализират плаката.

Металните брекети могат да бъдат и самолигиращи- например деймън брекети – Damon

Разликата между нормалните метални брекети и самолигиращите, е че при вторите ортодонтът активира системата без лигатура. При самолигиращите брекети триенето между дъгата и самия брекет е по-малко. Причината, е че самолигиращият брекет се затваря сам без да се поставя лигатура около него.

Доста научни статии публикувани в престижни ортодонтски журнали са се опитвали да определят дали едните метални брекети имат предимство пред другите. Съвременното мнение, е че подреждането на зъбите т.е. началният етап на лечение е по-бърз със самолигирашите брекети, но цялостната дължина на лечението не се скъсява.

А може ли металните брекети да не се виждат?

Естествено, че е възможно. Това се случва когато те са залепени от вътрешната страна на зъбите т.е. тогава говорим за лингвални брекети.

Лингвалните брекети се залепват индиректно от вътрешната страна на зъбите т.е. към езика. Отново активирането им се осъществява чрез дъгата, която ги свързва. Единственият им недостатък, е че са в контакт с езика.

На пациентите отнема известно време докато свикнат и говорът е леко затруднен в началото. Според ортодонтската литература за да свикне напълно пациентът с този тип метални брекети му трябват около 3-4 седмици.

 

Метални брекети се използват и при лекуването на пациенти, които се нуждаят от ортогнатна хирургия.

При лечението на тези проблеми в позицията на челюстите се използват метални брекети и хирургична намеса. Първоначално зъбите се подреждат от ортодонта. Този процес отнема около година. След това хирурга може да оперира пациента. Целта е челюстите да бъдат поставени в оптималната им позиция по време на операцията. След операцията ортодонта завършва лечението.

Като ортодонт който работи в Пловдив и София, д-р Бадов използва само и единствено консумативи от най-добрите американски фирми. Квалификацията, която е придобил след дългогодишната си кариера извън България в комбинацията с топ материали налагат качество и ефикасност при лечението с метални брекети.

А съотношението ортодонт цена?

Цената на лечението е важна за абсолютно всички пациенти. Д-р Бадов дава възможност на пациентите си за изплащат лечението си на вноски без оскъпяване в крайната цена.

Както вече пояснихме, металните брекети се залепват за зъбите и се свалят в края на лечението. За отлепването на брекетите се използват специални клещи, които деформират основата на брекета. По този начин лепилото се отчупва и брекета пада.

Свалянето на металните брекети е безболезнено също както и залепването им. Пръстените на моларите се свалят с по-различен вид клещи. Те разрушават цимента, които свързва пръстена със зъба.

Почистването на остатъците от лепилото също е безболезнено. Използват се специални борери, които отнемат лепилото, но не нарушават зъба.

В края на лечението с брекети пациентът трябва да носи специален апарат, който се нарича ритейнър

Те са няколко основни вида.

Както е показано на видеото, има няколко различни вида ритейнъра. Най-често използваният е снемаемият ритейнър тип есикс. Той представлява пластмаса с дебелина по-малка от 1мм., която обхваща всички зъби. Ритейнъра се сваля по време на ядене и се измива сутрин и вечер след миене на зъбите.

Фиксиран ритейнър е този, които се залепва от вътрешната стара на зъбите т.е. от към езика. Първоначално зъбите се полират и се използват същите материали както при залепването на брекетите.

Лепилото отново се осветява с фотополимерна лампа  и така се втвърдява. Крайният резултат трябва да е добре полиран фиксираан ритейнър, който се задържа зъбна плака и не пречи на почистването на зъбите.