Кой би имал нужда от брекети в Пловдив?

Ортодонтско лечение СофияБрекети се поставят когато пациентът има проблем с подреждането на зъбите и/или захапката. Целта на едно ортодонтско лечение е да бъдат коригирани всички функционални проблеми които има пациентът, а също така и перфектно подредени зъби.

На следващото видео можете да видите как точно се залепват брекети за зъбите от д-р Бадов, който работи като ортодонт в Пловдив.

Както е показано залепването на метални брекети е от външната страна на зъбите. Добър ортодонт би ви обяснил дали проблемът ви трябва да се коригира с обикновени метални брекети или самолигиращи.

Нормално е всеки добър ортодонт в Пловдив, като д-р Бадов, да използва и естетични брекети. Те могат да бъдат керамични или сапфирени. Брекетите се свързват чрез специална дъга. Използват се лигатури, които придържат дъгата в слота на брекета. Лигатурите могат да бъдат еластични или метални.

По принцип използваме лигатури при конвенционалните метални брекети и сапфирени брекети. При самолигиращи брекети, лигатура не е необходима, защото самият брекет притежава вратичка, която се затваря и по този начин се активира ортодонтската система.

Ортодонт в Пловдив би залепил и премахнал брекетите напълно безболезнено. При залепването зъбите се почистват със специална полирна паста. Нанася се ецващ гел– това е вид киселина, която стои върху зъба за 30 сек а после се измива.

След това се нанасят праймер и бонд. Това са същите материали, които използва зъболекаря ви за направа на фотополимерна пломба. Лепилото втвърдяваме с фотополимерна лампа.

Свалянето на брекети е безболезнено

Добър ортодонт би използвал клещи предназначени специално за отлепването им. Клещите деформират основата им и така става отлепването. Остатъкът от лепилото се почиства със специални карбидни борери.

Д-р Бадов би използвал само и единствено такива борери, защото те са изработени от материал, който отнема само и единствено лепилото без да нарани зъбите ви. Не се използват борерите, с които зъболекарите изпиляват зъбите когато изработват пломба или коронка.

На следващото видео можете да видите как функционират Деймън (Damon) брекети.

 

 

Лингвалните брекети се залепват от вътрешната страна на зъбите т.е. от към страната на езика.

 

Брекети се изработват от специални метални сплави

В състава им може да има и елемента никел. Ако вие сте пациент, който е алергичен към никел, д-р Бадов препоръчва титаниеви брекети, сапфирени или керамични. Целта е да няма предпоставка за алергична реакция от страна на пациента. Детски ортодонт би използвал най-често метални брекети без никел.

Брекети в Пловдив от Д-р БадовПо-голяма част от децата приемат брекетите като вид украшение на зъбите или бижута. Може би причината за това са най-различните цветове, които би използвал добър ортодонт в Пловдив.

БрекетиНа снимката е показан ортодонтски модел с фиксирани метални брекети. Всеки детски ортодонт в Пловдив има поне по един такъв. Принципно еластичните цветни лигатури се сменят на всяко посещение.

Смяната им няма отношение към съотношението ортодонт цена. Това е просто начинът дъгата да бъде лигирана т.е. вкарана в слота на брекета. По този начин се предизвиква едно контролируемо движение на зъбите, което се управлява от специалист ортодонт.

 

Животът с брекети е забавен, но пациентът трябва да е много старателен с почистването им.

Както е показано на следващото видео, зъбите трябва да се измиват сутрин и вечер като пациентът отделя по 5 мин. Използвайте паста за зъби с флуор. Чрез изчеткващи движения измийте както брекетите, така и венеца.

Областта над брекета е мястото където се натрупва плаката. Добър детски ортодонт би ви казал, че тя е основната причина за развитието на кариес и заболявания на венците.

Именно бактериите, които се намират в зъбната плака отделят киселини, които увреждат зъбите. Венците пък от своя страна започват да кървят, а може да се получи и лош дъх от устата.

Почистването с конец също е необходимо

С малко повече старание, може да се осъществи качествено почистване на брекети. Също така е важно да не забравяте да посещавате личния си зъболекар за почистване на зъбния камък. Нормално това се прави два пъти в годината, а при някои пациенти и по-често.

Един основен недостатък на лечението с брекети, е че трябва да внимавате с храната, която консумирате по време на ортодонтското си лечение. Д-р Бадов, ви препоръчва да избягвате твърдите храни. Консумацията на твърда храна докато носите брекети може да отлепи брекет или да изкриви дъгата, която ги свързва.

Отлепен брекет престава на работи и не може да придвижва зъба т.е. вие сами удължавате ортодонтското си лечение. Той трябва да бъде премахнат и нов  да бъде залепен. Когато консумирате ядки например, те могат да деформират дъгата и да я огънат.

Една изкривена дъга би преместила съседните зъби в нежелана посока. Отново трябва да посетите специалист ортодонт, който да отстрани проблема за да може ортодонтското лечение да продължи и зъбите да се движат. Запомнете, че брекетите сами по себе си не нареждат зъбите. Това го прави специалист ортодонт.

 

Защо е важно да имаме ортодонтско лечение и  какво представлява консултацията със специалист ортодонт?

Американската асоциация на ортодонтите препоръчва детето да бъде консултирано на 7г. възраст. Тогава е моментът, в който поникват постоянните резци, а първите молари трябва вече да са в устата на детето.

Добър детски ортодонт в Пловдив  като д-р Бадов, може да ви каже дали челюстите и зъбите на детето се развиват нормално или не. Ако е необходимо може да се направи панорамна рентгенова снимка, която би показала дали има налична патология или може би липсващи зъби.

До рентгенова снимка се прибягва, ако по време на клиничния преглед ортодонтът е забелязал нещо съмнително. Понякога децата имат свръх бройни зъби, които пречат на постоянните резци да поникнат.

Профилактиката е най-доброто лечение! Именно поради тази причина детето трябва да бъде проследявано от специалист ортодонт докато се развиват челюстите му.

Грешно е смятането да изчакате да поникнат всички постоянни зъби и тогава да търсите добър ортодонт. Има доста проблеми, които могат да бъдат коригирани в зародиш и по този начин детето да избегне дълго и скъпо ортодонтско лечение. Всеки добър детски ортодонт би препоръчал този подход.

Принципно в момента един добър ортодонт разполага с необходимата техника и консумативи да разреши всеки проблем.

 

 

Както забелязахте от горните видеа, д-р Бадов може да реши всеки клиничен казус. Много често само брекети не са достатъчни за да се постигне един оптимален резултат.

Често използваме допълнителни апарати преди брекетите да бъдат залепени или по време на лечението с тях. Всичко зависи от възрастта на детето и от това колко сложен е проблемът му.

Добър ортодонт в Пловдив може да използва методи на лечение, които са съвременни и иновативни. Това дава възможност постоянните зъби да бъдат подредени, без да се наложи изваждане на постоянни зъби. За целта най-често се използват брекети, като пациентът може да избере дали иска метални или естетични. Крайният резултат ще бъде еднакъв.

Консумативите, които използва д-р Бадов са най-скъпите и съвременни материали, изработени от американски компании. Високото качество на използваните брекети в комбинация с квалификацията му е предпоставка за постигане на предвидим краен резултат, който ще бъде оценен от пациента и родителя.

Необходимо е да знаете както вие като родител, така и всеки пациент, че поставянето на брекети от добър ортодонт е напълно безболезнено, както и свалянето им.  Всеки ортодонт би ви информирал, че зъбите ще бъдат леко чувствителни няколко дни след поставянето на брекетите.

Всеки пациент е индивидуален и не можем да преценим колко ще трае дискомфортът. По принцип е между два и четири дни. Препоръчва се спазването на диета, състояща се от мека храна– супи, пюрета, шейкове и др. При необходимост може да се приеме парацетамол или ибупрофен. Всяко болкоуспокояващо хапче би помогнало.

Цената на ортодонтското лечение?

По принцип цената се определя от това колко сложен е проблемът и колко дълго би било лечението. Конвенционалното лечение с брекети трае около 18 месеца. Моля обърнете внимание, че има пациенти, при които челюстите не се развиват добре и това е предпоставка за по-дълго лечение.

Принцип в работата на д-р Бадов като  добър ортодонт в Пловдив е да ви даде възможност да изплащате цената на лечението си без оскъпяване, това прави лечението напълно достъпно за мотивирания пациент и родител.