Ортодонстко лечение Пловдив

Кога трябва да потърсим консултация с д-р Бадов?

метални брекетиПри децата първата консултация със специалист ортодонт се препоръчва да е на 7-8 годишна възраст. Това е възрастта, в която на детето се оформя захапката и са пробили първите молари и фронталните зъби – резците.

Американската асоциация на ортодонтите препоръчва специалист да консултира детето именно в тази възраст. Ако зъбите поникват криви или не могат да поникнат въобще, тогава ортодонт трябва да се намеси за да може проблемите със зъбите на детето да се отстранят.

При децата, проблемите със захапката се коригират много по-лесно отколкото при пациентите след 18 годишна възраст. Добър специалист ортодонт в Пловдив като д-р Бадов разполага със съвременни методи за диагностика и лечение, които е заимствал от дългогодишната си работа и обучение извън България.

Едни от най-честите проблеми, които се наблюдават при децата и трябва да се коригират са т.нар. кръстосани захапки. Следващото видео ви ще обясни какво точно имаме в предвид.

Друга основна задача на ортодонта е да прецени дали детето сменя зъбите си нормално и дали трябва да се използва местопазител ако се наложи преждевременно изваждане на временен зъб.


Както разбрахте от предходното видео, периодът на смяна на временните зъби е доста продължителен и сложен процес. Грешно е временните зъби да се изваждат когато имат кариес.

Временните зъби трябва да се лекуват тъй като те имат функция не само детето да се храни с тях, но и да запазят място за нормалния пробив на постоянния зъб. В случаите, когато се налага ваденето на временен зъб е добре специалист ортодонт да прецени дали местопазител е необходим или не.

Един от основните ортодонтски проблеми при деца и тийнейджъри е голямото разстояние между горните и долни фронтални зъби. Следващото видео ще ви обясни какви са основните начини за коригиране на този проблем.

Както разбрахте, когато долната челюст е разположена по-назад от нормалната си позиция говорим за увеличен овърджет или  разстояние между горни и долни фронтални зъби.

При растящи деца този проблем може да се коригира със специални снемаеми апарати, които придвижват долната челюст напред. Понеже при тях лицето и челюстите са в период на растеж и активно развитие, носенето на тези ортодонтски апарати може да избегне необходимостта от операция на челюстите след 18г. и/или ваденето на постоянни зъби.

А има ли лечение за пациентите с  обратна захапка?

Естествено, че да. Следващото видео ще изясни кога и как се осъществява корекцията на този сложен проблем при деца и възрастни.

При децата, обратната захапка се коригира най-сигурно до 10 годишна възраст с помощта на т.нар. лицева маска, която се носи във вкъщи. Лицевата маска и фиксираният апарат за разширение на горна челюст се използват в комбинация, за да може да се изтегли горната челюст напред. По този начин горните фронтални зъби, ще покрият долните.

Добър ортодонт в Пловдив, като д-р Бадов би могъл да ви каже дали този метод на лечение е подходящ за детето ви и кога точно трябва да се проведе лечението.

Какво друго трябва да знаем за пробива на зъбите и кога да потърсим ортодонт в Пловдив?

Пробивът на постоянните зъби отнема години. Постоянните кучешки зъби имат тенденция да се отклонят от правилната си позиция и да не могат да поникнат. Именно поради тази причина ортодонт трябва да прецени дали ще пробият или не.

Следващото видео ще изясни основните проблеми.

Както разбрахте, кучешкият зъб може да има затруднен пробив и да се окаже на небцето на пациента. Ако това се случи, детето ще има нужда от 2-3 годишно лечение с брекети.

Добрата новина, е че има възможност тези усложнения да бъдат избегнати ако проблемът се диагностицира в ранна детска възраст. Специалист ортодонт като д-р Бадов може да прецени кога има нужда от намеса и как точно да се осъществи тя.

Лечение с брекети при тийнейджъри – какво трябва да знаем?

Първо е редно да обясним как точно се поставят и свалят брекети. Процесът е разяснен в следващото видео.

Както разбрахте, брекети се залепват върху външната страна на зъбите и не се свалят до края на лечението с тях. Чрез тях, ортодонтът може не само да подреди всички зъби, но и да коригира захапката на пациента.

За да се постигне тази така желана корекция, пациентът трябва да носи ластици. С тяхна помощ се напасват горните спрямо долни зъби т.е коригира се захапката. Следващото видео ще покаже основните видове ластици, които се използват по време на лечението и ефектът от носенето им.

 

Както стана ясно от предходното видео, съдействието от страната на пациента определя колко добър ще бъде крайният резултат. По правило пациенти, които носят ластиците си и изпълняват препоръките на ортодонта, постигат по-добър краен резултат при лечението си с брекети.

Брекети в София от д-р БадовДискутирахме как се поставят и как се свалят брекети, как работят и т.н.

Редно е да обясним колко е важно да се мият правилно зъбите по време на лечението с брекети

Следващото видео ще ви покаже как да поддържате устната си хигиена.

За да бъде усмивката ми не само с красиви, но и със здрави зъби, отделяйте по 5 мин. Сутрин и вечер за миенето им. Използвайте четка за зъби и паста, която съдържа флуор. Няма значение дали използвате електрическа четка или обикновена.

Миенето на зъбите с електрическа четка е забавно, но тя действа само когато се използва правилно. Относно конци за зъби, препоръчително е да ги използвате поне веднъж дневно. Само по този начин можете да отстраните зъбната плака и бактериите, които са разположени между зъбите.

Винаги ли трябва да се извадят постоянни зъби преди да се сложат брекети?

Както разбрахте от предното видео при различните видове проблеми се налага изваждането на различни зъби. Дали трябва да се извадят постоянни зъби зависи от това колко са криви останалите зъби.

Всеки добър ортодонт в Пловдив, ще ви обясни, че първо се прави задълбочена диагностика преди да се време решение за вадене на зъби. Правят се анализи на рентгенови снимки, на моделите на зъбите на пациента и ортодонтът решава.

Освен лечение с конвенционалните метални брекети, д-р Бадов предлага и лечение със сапфирени брекети на своите пациенти в Пловдив. Тези брекети изглеждат така:

Ортодонтско лечение СофияИзработени са от сапфир и по този начин са почти невидими. Единствено може да се забележи металната дъга, която ги свързва. Сапфирените брекети се различават от металните по цвета си. Те отново се залепват за зъбите и не се свалят.

След като приключи ортодонтското ви лечение, трябва да носите ритейнър за да останат подредени зъбите ви. Ритейнерът може да е залепен от вътрешната страна на зъбите ви или да бъде снемаем, който носите през нощта. Следващото видео ще ви даде необходимата информация.