Какво е ритейнер и какво трябва да знам като пациент?

https://drbadov.com/2019/11/02/какво-е-ритейнер/

Какво е ритейнер и какво трябва да знам като пациент?

Какво е ритейнер?

Всички пациенти получават ритейнер след края на ортодонтското си лечение. Те могат да бъдат снемаеми (като този показан на снимката по-горе) или залепени от вътрешната страна на зъбите. Работата на ортодонта е да прецени и да ви каже от какъв точно се нуждаете. Ритейнерите имат за цел да задържат зъбите, след като са подредени в края на лечението ви с брекети. Много е важно да ги носите според препоръката на ортодонта си.

Ако нося снемаем ритейнър, какво да очаквам?

Първоначално говорът леко ще се промени. Това е съвсем нормално. Отнема ден-два, докато напълно свикнете и говорът се нормализира. Също така, може да се увеличи количеството на слюнката в устата ви. Отново напълно нормално явление. За да свикнете максимално бързо, можете да говорите на глас докато сте вкъщи. Така езикът ще свикне много бързо с ритейнера.

Какво да очаквам ако се налага да нося фиксиран ритейнер?

Фиксираният ритейнер представлява тънка тел, която е залепена от вътрешната страна на зъбите. Този ритейнер не се сваля. Важно е да почиствате пространствата между зъбите с малка четчица.

Защо трябва да имам ритейнер след като брекетите ми се свалят?

Брекетите се използват, за да изправят кривите зъби, а ритейнерът е необходим да ги задържи изправени. Ритейнерът е толкова важен, колкото и брекетите. Ако не носите ритейнера според инструкциите на ортодонта си, зъбите ще станат криви отново.

Колко дълго трябва да нося ритейнер?

Единственият начин зъбите да останат изправени е да носите ритейнер до края на живота си. Естествено, не през цялото време. Ако спите със снемаемия си ритейнър това би било достатъчно зъбите да останат в правилната си позиция.

Първата година след като се свалят брекетите, трябва да носите ритейнера си всяка вечер. След това може да редуцирате постепено носенето до няколко дни в седмицата. Ако просто спрете да носите ритейнера си, най-вероятно зъбите ще се изкривят отново.

Зъбите променят позицията си докато човекът е жив. Това е съвсем нормален процес на стареене.

Единственият начин да имате прави зъби до живот е да използвате ритейнер!

Някои снемаеми ритейнери приличат на снемаемите ортодонтски апаратчета, които хората наричат „скоби“. На картинката в ляво може да ги забележите.

https://drbadov.com/2019/11/02/какво-е-ритейнер/

Какъв тип ритейнер ще получите в края на лечението си зависи от това колко криви са били зъбите в началото и това е преценка на ортодонта.

Мога ли да свалям ритейнера си?

Да, ако той е снемаем. Ако е фиксиран не може, понеже е залепен от вътрешната страна на зъбите. Моля обърнете внимание, че ако сте инструктирани да носите постоянно снемаемия си ритейнер, може да го сваляте само по време на ядене и докато спортувате. По време на спорт е желателно да използвате спортна шина, която ще предпази зъбите ви ако някой ви удари. Когато ритейнерът не е в устата, трябва да стои в кутийката си. Когато ритейнерът е в устата, не си играйте с езика с него. Това може да го разхлаби или счупи.

Какви храни да избягвам?

Избягвайте сладкото и безалкохолните напитки, а също така и лепкава храна като чипсове.

 

А как да си мия зъбите и как да мия ритейнера?

Свалете снемаемия ритейнер когато си миете зъбите. Измийте зъбите с четка и паста с флуор, а самият ритейнер – със студена вода и течен сапун. Горещата вода ще развали ритейнера. Ако той има телени елементи, внимавайте да не ги изкривите докато миете апаратчето си.

Ако миете ритейнера си с паста за зъби, тя може да го надраска и той да си промени цвета. Използвайте студена вода и течен сапун.