Сваляне на брекети

Сваляне на брекети

Сваляне на брекети

Към сваляне на брекетите се пристъпва в края на ортодонтското лечение т.е. когато е постигнат оптимален краен резултат на подредени зъби и коригирана захапка. При всеки пациент дължината на лечението е различна. Може да варира от 6 месеца до 2 години например.

Следващото видео ще демонстрира процеса на залепване и този на сваляне на брекетите.

В тази статия ще се фокусираме върху свалянето на брекетите. Ще разясним какви пречки и  усложнения могат да настъпят и дали може да има наложително сваляне на брекетите.

Както разбрахте от изгледаното видео по-горе процесът на сваляне на брекетите е напълно безболезнен също както и поставянето им. Ако пациентът има поставени пръстени на първите молари, то те се премахват първи. Използват се специални клещи, които отделят пръстена от зъба.

За отлепването на брекетите от зъбните повърхности на останалите зъби, използваме друг вид клещи, които деформират основата на брекета. По този начин става отлепването на брекета от зъба. Процесът е еднакъв при металните, керамични, сапфирени и лингвални брекети. Болка отново не се усеща. Не е необходимо да се използва анестезия.

След като брекетите се свалят, трябва да се почисти останалото лепило от зъбите. Винаги остава лепило по зъбите на пациента. За да го отстраним се налага да използваме зъболекарската машина.

Важно е да се отбележи, че борерът, който се използва за почистване на лепилото е различен от този който използват зъболекарите когато почистват кариес. Какво имаме предвид? Ами много просто- борерът който използва ортодонтът почиства само лепилото и не може да пробие или увреди зъба. Целият процес е напълно безопасен за зъбите на пациента.

Принципно на края на лечението зъбите изглеждат така:

Сваляне на брекети

 

Както виждате крайният резултат след лечение с брекети са не само добре подредени, но и здрави зъби. Когато зъбите на пациента са добре подредени те не само изглеждат добре, но и това дава възможност пациентът по-лесно да се грижи за тях. Почистването им е доста улеснено. Това от своя страна е една добра профилактика, защото шансът за развитие на кариеси и заболявания на венците е доста по-малък.

 

Има ли случаи на наложително сваляне на брекетите и защо?

Редно е да разберете следното: Брекетите не ви увреждат зъбите. Лошата устна хигиена и плаката го правят. Забележете, че брекетите създават предпоставка за натрупване на зъбна плака около тях. Тя трябва да бъде старателно отстранена по следния начин.

Ако плаката не се почиства ежедневно- сутрин и вечер, то бактериите, които се съдържат в нея ще предизвикат кариеси и заболявания на венците.

Ако пациентът не си мие зъбите, тогава брекетите могат да се свалят и лечението да се прекрати. Причината, е че ако останат в устата за около година и половина – две колкото трае по принцип лечението, то всички зъби ще са с кариеси.

Няма смисъл брекетите да стоят върху зъбите, ако пациентът няма добра устна хигиена. Те не са украшение или бижута, а ортодонтски апарат.

Така че дали ще се свалят принудително брекетите, зависи от пациента.

Брекетите могат да се свалят и ако пациентът не изпълнява препоръките на ортодонта и не си носи ластиците. Следващото видео ще ви разясни какво е тяхното предназначение.

Както разбрахте с помощта на ортодонтските ластици можем да променим позицията на зъбите и захапката на пациента, което всъщност е и крайната цел. Ако пациентът откаже да ги носи спрямо указанията, то самото ортодонтско лечение се обезсмисля и няма как да се постигне желания резултат. В тези случаи е редно лечението да се прекрати.

Как преминава свалянето на брекетите при различните видове пациенти – деца, възрастни, пациенти?

Принципно процесът е един и същ за всички пациенти. Ортодонтът използва един и същ. Вид брекети и един и същ вид лепило за залепването им.  Това означава, че единствената разлика ще бъде продължителността на процеса.

Някои от децата имат нужда само от брекети на фронталните зъби т.е. при тях свалянето ще стане доста по-бързо отколкото при пациент,  който има залепени брекети на всички зъби.

След като са свалени брекетите, пациентът може да се върне отново към използването на твърда храна. Вече няма да има нужда да нарязвате плодовете и зеленчуците си на малки парченца, а ще можете да отгризвате без да се притеснявате, че можете да счупите брекет.

Сваляне на брекети

В следващото видео ще покажем накратко какво може да се случи ако не спазвате правилна диета докато носите брекети.

Какво се случва след като се свалят брекетите?

Много често пациентите се питат какво се случва след края на лечението. Искат да знаят дали трябва да носят допълнителни апарати, а още по-важно е за тях за знаят колко дълго време зъбите ще останат подредени. В следващите редове ще дадем отговор на тези въпроси.

След като се свалят брекетите, пациентът веднага трябва да получи ретенционен апарат или т.нар. ритейнър.

Както разбрахте от горното видео, има няколко различни вида, чиято цел е да се задържат зъбите в правилната позиция и да не помръднат. Какъв вид ще бъде избран, това зависи от това какво е била позицията на зъбие в началото и предпочитанието на пациентат.

Фиксираният ритейнър се залепва от вътрешната страна на резците в едната или двете челюсти. Той не се сваля. Когато в началото преди да се поставят брекетите, зъбите са били един върху друг или е имало пространства между тях, изборът на фиксиран ретенционен апарат е удачно. Някои ортодонти го използват в комбинация със снемаем.

Какви са предимствата и недостатъците?

Най-голямото предимство, е че е фиксиран, не се сваля и няма как да се изгуби и постоянно поддържа зъбите. Няма как пациентът да забрави да го носи или да го изгуби.

Основен недостатък е възможността да се счупи и отлепи. Ако това се случи, зъбите могат да се изкривят без пациентът да разбере, че е счупен ритейнъра. Именно поради тази прицина се налага редовното посещение при зъболекар или ортодонт за да се следи дали е здрав и нормално залепен.

Друг вид ритейнър е снемаемият ретенционен апарат. Неговото предимство, е че може да се сваля по време на хранене и да се почиства заедно с почистването на зъбите. Основният му недостатък, е че пациентът може да го изгуби и ако е дете просто да не го носи.

Сваляне на брекети

Друго основно предимство е края на лечението е по-лесното почистване на зъбите.  Вече няма да е необходимо да ги почиствате по 5-7 мин. Сутрин и вечер както сте правили до момента.

Когато имате перфектно подредени зъби ще можете по-лесно да се грижите за тях. Миенето ще отнема 2-3 мин. А посещенията при зъболекаря ще бъдат само за профилактика. Зъбите ще изглеждат не само добре, но и ще бъдат здрави.

На следващата снимка ще покажем как изглеждат зъбите на пациент в края на лечението и нан изглежда снемаемият ритейнър. Както забелязвате той е напълно дискретен и можете да го носите през цялото време с изключение на хранене. Тогава се налага да го свалите и да го поставите в кутийката му за да не го загубите.

Препоръчва се да не приемате горещи течности докато носите ритейнъра си. Тъй като е изработен от пластмаса, това може да го размекне и деформира.

Налага се и добре да го почиствате сутрин и вечер използвайки четка и паста. Винаги използвайте студена вода, никога топла. Някои пациенти използват антибактериални таблетки за допълнителното почистване на апаратите си. Тези таблетки закупуват от аптеката.

Сваляне на брекети

Поздравления след края на лечението си можете да се насладите на така желаната усмивка ,която притежавате. Тя със сигурност ще увеличи самочувствието ви и най-вероятно ще изглежда така:

Сваляне на брекети