Как трябва да почистваме зъбите си?

Как трябва да почистваме зъбите си?

Как трябва да почистваме зъбите си?

Без значение дали носим брекети или не, зъбите трябва да се мият сутрин и вечер с паста и четка за зъби. Няма голямо значение дали четката за зъби е електрическа или не. Има значение как я използваме и дали успяваме да отстраним зъбната плака, която се натрупва по зъбите ни.

Нека разясним какво означава зъбна плака и как уврежда тя зъбите. Бактериите, които нормално живеят в устната кухина имат способността да се залепват по зъбните повърхности и да образуват т.нар. плаков биофилм. Т

Той представлява съвкупност от бактерии, хранителни остатъци и др. Този плаков биофилм или по-просто казано зъбна плака трябва да бъде отстранен когато си мием зъбите. Бактериите, които се залапват по зъбните повърхности имат способността да отделят киселини, а тези киселини увреждат зъбите и венците ни.

Следващото видео е предназначено за децата и ще демонстрира как точно трябва да се почистват зъбите.

Както беше демонстрирано, използването на кръгови движения при измиването на зъбите ще помогне не само да имате здрави зъби, но и здрави венци. Само по този начин можете на почистите т.нар. шиечна зона на зъба или мястото където венеца граничи със зъба. Там най-често се натрупва зъбна плака и тя причинява възпалението на венците.

Възпалените венци започват да кървят и се подуват. Пациентите си мислят, че докато си мият зъбите увреждат венците, защото те кървят и престават да ги почистват. Така се създава един порочен кръг, от който трудно се излиза. Единственият начин да преодолеете този проблем е да почистите плаката.

Както разбрахте децата също като възрастните трябва да използват конец за зъби. Това е единственият начин са почистване на страничните зъбни повърхности. Там е мястото, където четката няма как да ви помогне.

Налага се сутрин и вечер да използвате конци за зъби. Ако имате по-големи разстояния между зъбите, тогава може да използвате и т.нар. интердентални четки, тяхната употреба ще бъде показана във видеото по-долу.

 

Интерденталните четки за зъби се използват доста успешно за почистване на брекетите. Без значение дали имате метални или сапфирени брекети трябва да ги използвате поне веднъж дневно.

Как трябва да почистваме зъбите си?

Има ли алтернатива на конеца за зъби?

Разбира се. Системата Waterpik се използва от голям брой пациенти, които имат за цел да поддържат перфектна устна хигиена. Следващото видео на компанията ще ви даде подробна информация за продукта.

А трябва ли личния ми стоматолог да ми почиства зъбите?

Категорично да. Трябва да посещавате личния си зъболекар за профилактика и почистване на зъбите на всеки шест месеца. Почистването на зъбния камък и полирането на зъбите е процедура, която се извършва задължително в зъболекарски кабинет. Следващото видео ще ви даде представа как зъболекаря почиства зъбите с апарат наречен ултразвук.

Забелязахте огромното количество зъбен камък, което беше отстранено. Зъбният камък представлява калцифицирана зъбна плака.

След като обсъдихме значението на устната хигиена като цяло, сега е редно да обсъдим и почистването на зъбите по време на лечение с брекети. Брекетите след като биват залепени за зъбните повърхности, създават предпоставка зъбна плака да се натрупва около тях.

Именнно поради тази причина пациентът трябва да отделя малко повече време сутрин и вечер за устната си хигиена. Следващото видео ще ви покаже как точно се почистват зъбите по време на ортодонтско лечение.

Каква паста за зъби трябва да използвам по време на лечението ми с брекети?

Препоръчва се паста с флуор т.е. паста за зъби за възрастни пациенти. Флуорът е елемент, който е необходим за да бъдат здрави зъбите ни. Той ги предпазва и от появата на кариес. Именно поради тази причина той е използван от десетилетия в пастите и водите за уста.

Интересен факт, е че Американската дентална асоциация не би поставила печат, че одобрява конкретна марка паста за зъби, ако тя не съдържа флуор. Повечето съвременни пасти за зъби съдържат натриев флуорид или натриев монофлуорфосфат. Това са елементи, които са се доказали в борбата с кариеса.

Трябва ли да използвам вода за уста?

Вода за уста може да бъде използвана след измиването на зъбите с четка и паста. Важно е да знаете, че само изжабуржане на зъбите не е достатъчно. Те няма как да бъдат почистени само с изплакване. Ако искате можете да използвате вода със съдържание на флуор, след употребата, не яжте и не пийте за около 20 минути.

Има ли нещо друго, което трябва да знам за да предпазя зъбите на детето си?

Как трябва да почистваме зъбите си?

Диетата е от изключително голямо значение. Честата консумация на сладки храни и напитки е изключително вредна не само за цялото ви тяло, но и за зъбите. Захарите, които се съдържат в храната попадат по зъбните повърхности.

Там те биват разградени от бактериите, които от своя страна произвеждат киселини. Точно тези киселини увреждат зъбите ви. Дори и да спазвате перфектна хигиена, постоянния прием на захари би ви изиграл лоша шега.

При децата в ранна детска възраст, високият прием на захари и заспиването с подсладен биберон, уврежда необратимо зъбите им. Говорим за кариес на ранното детство. Предните им зъби почерняват и се разрушават. Следващата снимка показва за какво точно говорим.

Как трябва да почистваме зъбите си?

Какво трябва да знаем за кариеса при децата?

Той е най-често срещаното заболяване в устната кухина. Кариесът е бактериална инфекция, която засяга здравината и функцията на зъбите. Ако се остави не лекуван, ще причини болка, която от своя страна ще рефлектира върху цялостното здравословно състояние на детето и прогреса му в училище.

Захарите, които приема детето се смесват със слюнката в устата. Резултатът е кисела среда, която деминерализира най-външния слой на зъбите – емайлът. Продължителността и честотата на прием на захари в комбинация с оралната хигиена на детето определят дали зъбите ще развият кариеси. Най-добрият начин да предотвратите появата на кариеси при децата си е да ги научите как правилно да почистват зъбите си сутрин и вечер.

Какво трябва да запомним?

  • правилно почистване на зъбите сутрин и вечер с четка и паста
  • употреба на конец за зъби
  • здравословна диета, лишена от вредни захари
  • редовно посещение при зъболекар на всеки 6 месеца за професионално почистване на зъбите и профилактика

Как зъболекаря преглежда зъбите на детето за кариес?

Зъболекарите използват специални инструменти и понякога се налага на направят рентгенова снимка на зъба. По време на прегледа зъболекаря ще установи дали зъбите на детето се развиват нормално и ако забележи проблем в захапката на детето ще препоръча консултация със специалист ортодонт. Рентгеновите снимки, които може да се наложат показват дали зъбите имат кариес и дали зъбите, които не са поникнали още се развиват нормално.

Нуждаят ли се децата и временните им зъби от лечение на кариеса?

Това е често задаван въпрос от родителите и краткият отговор е да. Ако кариесът не се лекува, той ще нарасне. Щом достигне нервът на зъба, детето ви ще изпита силна болка, а може да се появи и подуване на бузата, ако не се излекува.

Много често пациентите задават въпроса защо трябва да плащат за лечението на временните зъби, когато те ще паднат в един момент. Това е важен въпрос и отговорът му зависи от възрастта на детето и от това след колко време трябва да поникне постоянния зъб.

Изваждането на временен зъб прекалено рано ще има ефект върху бъдещото развитие на зъбите на детето, тяхната позиция, функция и способността на детето да се храни.

Някои проблеми могат да бъдат отстранени след като ортодонта постави местопазител веднага след ранно изваждане на млечен зъб.


Ако родителя избере зъбите на детето да се лекуват, това ще помогне за правилното развитие на постоянните зъби. В допълнение  говорът, усмивката и дъвченето няма да бъдат увредени.