Как и кога се слагат брекети?

Как и кога се слагат брекети?

Как и кога се слагат брекети?

Брекети се слагат, когато зъбите са криви и не изглеждат добре. Освен деца и тийнейджъри, пациенти над 18г. също биха могли да се възползват от ортодонтско лечение.  Принципно няма ограничение във възрастта и е грешно мисленето, че те са само за деца.

Американската асоциация на специалистите ортодонти препоръчва детето да бъде консултирано от специалист на 7г., за да може да се прецени дали зъбите и захапката на детето се развиват нормално.

В тази ранна възраст ако има някакви проблеми, то те могат да бъдат отстранени много бързо и лесно. По този начин родителя би си спестил едно по-продължително и скъпо лечение по време на тийнейджърските години. Следващото видео ще ви даде подробна информация за първата консултация с ортодонт.

 

Ако детето има проблем със захапката, то специалистът ще ви обясни дали е необходимо лечение с брекети или може би други апарати са по-удачни. Понякога се използват снемаеми шини преди да се започне лечението с брекети. Те имат за цел да се подготвят зъбните дъги на детето.

Доста ортодонти като д-р Бадов използват комбинация от снемаеми или неснемаеми апарати, за да коригират едни от най-често срещаните проблеми при децата. Следващото видео ще ви покаже кои са най-честите проблеми и как  се коригират.

Най-често брекети се използват по време на ортодонтското лечение на тийнейджърите. При тях всички или почти всички постоянни зъби са поникнали и може да се започне лечение с фиксирани брекети.

Как и кога се слагат брекети?

 

Самият процес на залепване на брекетите е напълно безболезнен. Не се поставят инжекции или упойки. Ортодонтът първоначално почиства и полира зъбите на пациента, а след това залепва брекетите. Веднъж залепени, те не се свалят докато не приключи лечението, което от своя страна може да трае между една и две години в зависимост от специфичния проблем на пациента.

Следващото видео ще разясни в детайл как точно се поставят брекетите.

Както разбрахте има два основни начина за слагане на брекети- директен и индиректен метод.  И при двата подхода, първото нещо, което се прави е да се почистят добре зъбите и да се обработят с киселина и бонд. След това се поставя лепило върху основата на брекетите и те се поставят върху зъбите. За да втвърди лепилото, ортодонтът използва специална фотополимеризираща лампа.

Светлината от тази лампа втвърдява лепилото и така брекетите се залепват за зъбните повърхности.  Принципно използваните материали са сходни по състав до белите- фотополимерни пломби, които изработват зъболекарите. След като брекетите се залепят за зъбите, те не се свалят до края на лечението.

Това е основната разлика между тях и снемаемите шини за изправяне на зъбите. Брекетите могат да имат различни цветове, които да се сменят при всяко посещение при ортодонта. Можем да подберем цвят който пасва на цвета на очите или дрехите. Какво мислите за избора на  младежа по-долу?

Как и кога се слагат брекети?

 

 

Има ли случаи на наложително сваляне на брекетите и защо?

Брекетите имат за цел да подредят кривите зъби на пациента за да може той или тя да има красива и здрава усмивка в края на лечението. Понякога пациентите престават да мият зъбите си докато носят брекети, а натрупаната зъбна плака по брекетите и зъбите може да предизвика кариеси и възпалени, кървящи венци.

По принцип тогава има показание брекетите да се свалят преди да е приключило лечението за да се избегне увреждането на зъбите. Какво трябва да знаете за да избегнете това? Изгледайте следващото видео за да разберете.

 

  • Почиствайте зъбите си сутрин и вечер с четка и паста за зъби. Използвайте електрическа или нормална четка заедно с паста, която съдържа флуор. Отделяйте поне 5 минути сутрин и 5 минути вечер за устната си хигиена. Само чрез правилно почистване на брекетите и зъбите можете да имате не само красиви, но и здрави зъби

Как и кога се слагат брекети?

 

  • Използвайте конец за почистване между зъбите си. Без значение дали носите брекети или не, това е единственият начин да премахнете остатъците от храна и плака, които се натрупват между зъбите. Няма как да го направите с клечка за зъби. Наистина се налага да го правите, понеже кариеси се развиват много често между зъбите.

 

Както разбрахте от видеото по-горе, използването на конец за зъби изисква малко повече старание когато носите брекети. Налага се да заобиколите дъгата, която свързва брекетите.  От аптеките можете да закупите специални конци за зъби за фирмата Орал Би, които са предназначени за пациенти с фиксирани брекети.

Как и кога се слагат брекети?

 

  • Използвайте четка за почистване между зъбите и брекетите- интердентална четка. Чрез тази малка четчица, можете да почистите страничните им повърхности. Тези четчици се използват успешно и когато има по-големи разстояния между зъбите. Тогава те могат да заместят конеца за зъби. Това остава личен избор на пациента. На снимката по-долу виждате как изглеждат естетичните сапфирени брекети, които са почти невидими

Как и кога се слагат брекети?

Освен лошата устна хигиена, друга причина за сваляне на брекетите преждевременно е не носенето на ортодонтските ластици, чрез които се осъществява корекцията на захапката на пациента. Следващото видео, ще ви покаже какво точно представляват ластиците, как се поставят и каква е функцията им.

 

Пациентът трябва да знае, че с брекетите ортодонта може да подреди долните зъби и горните, но самото им напасване едни спрямо други трябва да стане чрез ластици. Ако пациентът не ги носи според указанията, то самото носене на брекети губи смисъла си.

 

Брекетите не са украшения, които трябва да стоят по зъбите, а медицинско приспособление. Те създават предпоставка храна и плака да се натрупва около тях, така че в интерес на пациента е лечението е да е максимално кратко и комфортно.  Успешният краен резултат зависи от мотивацията на пациента.

 

Как преминава поставянето на брекетите при различните видове пациенти- деца, подрастващи, възрастни?

 

Принципно самото поставяне на брекетите е еднакъв процес за всяка възрастова група. При децата и тийнейджърите, най-често се използват конвенционални или самолигиращи брекети. Следващото видео ще демонстрира самолигиращите брекети Деймън.

 

 

Както разбрахме при този вид брекети, има разлика по начина, по който дъгата се лигира или прикрепва към брекета. Не се използват еластични лигатури като тези показани на снимката по-долу. Самолигиращите брекети се залепват за зъбите по абсолютно същия начин както конвенционалните брекети.

Как и кога се слагат брекети?

Лингвалните брекети се залепват по коренно различен начин от изброените до момента видове. Както подсказва самото им име, те се залепват от страната на езика.

Следващото видео ще разясни процеса в детайл.

 

Голяма част от хората в активна възраст предпочитат невидими шини вместо брекети. При тези пациенти, можем да използваме инвизалайн например. Това е съвременна система за изправяне на зъбите, която използва поредица от шини, наречени алайнери, които са на практика почти невидими.

 

Как и кога се слагат брекети?

Следващото видео ще ви демонстрира как точно работи инвизалайн и как точно се изправят зъбите чрез тази система.

 

 

Поставянето на брекети при пациенти над 18г. зависи от това дали имат заболявания на венците или други проблеми със здравето на зъбите. По принцип възрастта на пациента не е от значение за започването на ортодонтско лечение. Ако обаче са налице проблеми с общото здравословно състояние на зъбите, то ортодонтско лечение не може да започне.

 

Намесата на личния зъболекар е от изключително голямо значение в този момент. Той трябва да пролекува зъбите и венците за да може след това специалистът ортодонт да ги подреди.

 

След като приключи лечението с брекети и те се свалят, пациентът трябва да получи ритейнър. Това е специален апарат, който задържа изправените зъби в правилната им позиция и не им позволява да се изкривят отново. Следващото видео ще ви даде достатъчна информация за различните видове.

 

Много пациенти биха се интересували кога се използват различните видове. Кога се избира фиксиран или снемаем ритейнър. Истината, е че изборът се прави от лекуващия ортодонт и зависи изключително много от началната позиция на зъбите преди за започне лечението.

  • Ако пациентът е имал големи разстояния между фронталните зъби, то най-често се избира фиксиран ритейнър, които се залепва от вътрешната страна на фронталните зъби
  • Ако например по време на лечението се е наложило разширение на горната челюст, то тогава най-често се използва снемаем ритийнър, който би обхванал както предните, така и задните зъби и не би позволил челюстта да се стесни след лечението.