Какво представляват шините?

Какво представляват шините?

Какво представляват шините?

Ортодонтските шини или т. нар. „скоби“ са снемаеми ортодонтски апарати, които се използват понякога при деца и изключително рядко при възрастни пациенти. Най-разпространени са апаратите на д-р Шварц. Той е бил австрийски лекар, който ги е разработил около 40те години на миналия век. Следващото видео ще ви покаже как изглеждат и как работят тези снемаеми ортодонтски апаратчета.

Тези апарати се свалят по време на хранене и миене на зъбите. Както забелязахте в тях е инкорпориран разширителен винт, който чрез активирането си разширява апарата, а това от своя страна разширява и челюстите на пациента.

Ако горната челюст на пациента е по-тясна от колкото трябва да бъде и е налице кръстосана захапка при дъвкателните зъби, то тогава апарата на Шварц би могъл да се използва. В долна челюст, активирането му би довело до разширяване на долната зъбна дъга.

При този тип лечение, ако има струпване на зъбите се надяваме зъбите да се самокоригират след като се създаде пространство. Тази корекция не винаги се случва. Именно поради тази причина пациентът и родителят трябва да знаят, че ако искат една сигурна корекция на изкривените зъби, ще трябва да се лекуват с брекети.

В България тези апарати се използват от десетилетия и доста ортодонти ги използват. Понякога ги използваме преди лечението с фиксирани брекети.

Задоволителни резултати могат да бъдат постигнати при леки ортодонтски аномалии. Сложните проблеми в подредбата на зъбите се коригират само и единствено чрез фиксирани брекети.

Как работят шините?

Тези апарати се поставят в устата и се носят през цялото време с изключение на хранене и спорт. Когато апарата се активира чрез разширителния винт, това разширява и самата челюст.

Голям техен недостатък е фактът, че са снемаеми т.е. детето може да ги сваля когато си поиска. Доста често апаратът се разширява без да се носи и това, което се наблюдава е незъзможността да пасне в устата.

Някои ортодонти инкорпорират различни куки и пружинки в тези апарати като по този начин се опитват да придвижат изкривените зъби. Трудно можем да постигнем прецизен контрол при движението на зъбите с тези апарати. Нека си припомним, че те са се използвали активно преди около 70-80 години, в период когато брекетите не са били така разпространени.

шини

 

Фиксираните брекети днес са основният избор на ортодонтски апарат, когато имаме за цел перфектно подреждане на зъбите и корекция на захапката на детето.

Тях можем да използваме от ранна детска възраст при някои деформации, по време на тийнейджърските години и след 18 годишна възраст. Следващото видео ще ви обясни защо е желателно ортодонт да консултира детето ви на 6-7г. и кои са най-честите проблеми със зъбите на децата.

 

Имат ли предимства пред брекетите и с какво?

Единственото им предимство, е че са значително по-евтини. Чрез тях не може да се подредят зъбите на пациента и да се коригира захапката. Много често децата отказват да ги носят и ги свалят по време на по-голямата част от деня. Така ортодонтското лечение е продължително и често без особен резултат.

Този тип апарати се използват изключително рядко от д-р Бадов, който има за цел да предостави на своите пациенти ортодонтско лечение чрез най-съвременните ортодонтски консумативи и материали.

Съвременните алтернативи на тези апарати се циментират за зъбите и не се свалят. Следващото видео ще ви даде полезна информация.

Както видяхте съвременните апарати за разширение действат постоянно и не се свалят от зъбите. Някои дори се активират от промяната на температурата в устата. По този начин челюстите се разширяват бавно и постепенно без детето да изпитва никакъв дискомфорт и болка.

Какви апарати се използват при различните пациенти?

Когато пациент е дете, което е в период на растеж и има проблем с позицията на зъбите и челюстите, можем да използваме различни снемаеми и/или не снемеами апарати. Следващото видео ще ви даде подробна информация

При тийнейджъри също могат да се използват функционални апарати и апарати за разширение на горната челюст, като след този етап се пристъпва към лечение с фиксирани брекети. Те изглеждат така:

шини

Тъй като те се залепват за зъбите и не се свалят докато трае лечението, пациентът трябва да е много педантичен към устната си хигиена. Само така ще избегне появата на кариеси и възпаление на венците.

За да коригираме проблемите, най-често се налага пациентът да носи ластици за определен период от време. Следващото видео ще покаже кои са основните видове ластици, които използва ортодонта и какво се постига чрез носенето им.

Какво препоръчват специалистите ортодонти най-често?

Принципно всеки ортодонт би разбрал по време на прегледа на пациента дали проблемът се корени в позицията на зъбите или е по-сложен-ортопедичен. Нека поясним какво означава ортопедичен ортодонтски проблем.

Това е проблем в позицията на челюстите. Горната и долна челюст трябва да бъдат в нормално съотношение в трите измерения. Това би дало предпоставка за нормален пробив, развитие на зъбите и лицето.

Доста често при децата се наблюдава неправилна позиция на едната челюст спрямо другата. Това от своя страна би променило позицията на зъбите и би довело до изкривяването им. За щастие по-големия брой такива проблеми се коригират успешно както забелязахте в предишните видеа.

Ако проблемите не могат да бъдат коригирани чрез ортодонтски апарати и пациентът е над 18 г., тогава можем да използваме комбинация от брекети и операция, за да наместим челюстите и да подобрим захапката и вида на лицето. Следващото видео ще ви даде полезна информация за различните хирургични манипулации, които се използват.

По елементарните проблеми се наблюдават когато просто имаме не достатъчно място за подредбата на зъбите. При този вид проблеми може да се наложи да се извадят някои зъби за да се създаде място за подредбата на останалите.

Използваме фиксирани брекети в двете челюсти най-често и по този начин можем да пренаредим всички зъби и да коригираме захапката на пациента. Никога не е лесно да се вземе решение за изваждане на здрави зъби. Правим го когато в челюстите няма достатъчно място за нормалното подреждане на всички зъби.

Следващото видео ще ви покаже какви са основните екстракционни подходи в ортодонтията и какво можете да очаквате като пациент.

 

Шини или брекети? С кой апарат постигаме по-бърз и по-качествен резултат?

шини

 

Отговорът на въпроса е фиксирани брекети. Те са единственият ортодонтски апарат в момента, който осигурява 100% контрол върху позицията на зъбите и са приложими при всякакъв вид премествания на зъбите. Когато имаме за цел бърз, предвидим и качествен резултат, тогава ортодонтът трябва да използва не снемаеми апарати и/или брекети.

Единственият проблем който пациентът може да изпита по време на лечение с брекети е лек дискомфорт в първите няколко дни след като са залепени и активирани. Изключително важно е да се почистват качествено зъбите сутрин и вечер за да не се появяват кариеси и заболявания на венците.

Увреждат ли зъбите?

Както разбрахте от предходното видео лошата устна хигиена би увредила зъбите ви. Брекети или шини няма как да увредят здравите ви зъби. Истината, е че те създават предпоставка за натрупване на зъбна плака, която вие трябва да отстранявате сутрин и вечер. Само така ще избегнете появата на бели петна по зъбите си, кариеси и възпалени и кървящи венци.

Всеки ортодонт ще ви посъветва да посещавате личния си зъболекар поне на 6 месеца за професионално почистване на зъбите. Още повече ако го правите, дори и да ви се е появил кариес, то той ще бъде минимален и лесно и безболезнено ще бъде излекуван. Не забравяйте, че крайната цел на едно ортодонтско лечение е да имате не само перфектно подредени, но и здрави зъби. На снимката по-долу можете да видите пациент, който го е постигнал. Харесва ли ви усмивката му?

шини