Какво представляват брекетите?

брекети

Какво представляват брекетите?

Брекетите са ортодонтски апарат, който се залепва върху зъбите на пациента и чрез него изкривените зъби се подреждат. По принцип те най-често се залепват от външната страна на зъба т.е. от към устните. Тези брекети се наричат конвенционални. Ако се залепени от вътрешната страна на зъбите т.е. от към езика, тогава говорим за лингвални брекети.

Различаваме различни видове брекети. Най-често използваните са изработени от метал, но могат да бъдат и изработени от кристал например снимката по-горе показва как изглеждат сапфирени брекети. Важно е да знаете, че след като се залепят, те не се свалят до края на лечението. Самото лечение с брекети е с различна продължителност при различните пациенти. Средно зъбите могат да бъдат изправени за периода между една и две години. Всичко зависи от това колко са изкривени зъбите в началото.

Принципно след като посетите кабинета на д-р Бадов, той би ви ориентирал за това кой тип брекети е най-подходящ за вас и колко продължително би било лечението ви.

Лепилото, което се използва за залепването им е много близко по състав до т.нар. бели или фотополимерни пломби, които поставят зъболекарите. Използването на висококачествени и биосъвместими материали е основна политика в клиничната работа на д-р Бадов. Това от своя страна е предпоставка за постигане на предвидими клинични резултати, които дават основание на пациента да се усмихва с перфектно подредени зъби в края на ортодонтското лечение.

Ето така се залепват брекети:

Какви са най-честите проблеми, които изискват прилагане на брекети?

Изкривените зъби във фронталната област или при дъвкателните зъби са предпоставка пациентът да потърси консултация с ортодонт. Добре подредените зъби дават възможност пациентът да ги почиства перфектно, а това от своя страна намалява значително шанса за развитие на кариеси и заболявания на венците като гингивит или пародонтит (по-известен като пародонтоза сред населението).

На следващата снимка виждате мъж, който е кандидат за брекети. Обърнете внимание как неправилно подредените зъби и грешната захапка, могат да доведат до счупване на зъбите.

брекети

Освен подреждането на зъбите, чрез брекети могат да се подобрят и контактите между горните и долни зъбни редици. Тези контакти наричаме оклузия или захапка. Ако зъбите контактуват нормално т.е. захапката е коригирана, това дава предпоставка за нормално функциониране не само на зъбите, но и на дъвкателните мускули и ставата на долната челюст.

Именно поради тази причина можем да твърдим, че ортодонтското лечение е една изключително ценна профилактика. От него могат да се възползват както деца, така и пациенти над 18г. възраст. Никога не е късно зъбите да бъдат подредени. Възрастта е само цифра, тя не може да попречи на мотивирания пациент да има една красива и здрава усмивка.

Следващото видео показва кои са основните ортодонтски проблеми и как се коригират.

Как работят брекетите?

Брекетите контролират позицията на зъбите в трите измерения. Чрез тях ортодонтът може да придвижи зъбите до правилната им позиция и да постигне предвидим краен резултат. Веднъж залепени за зъбите, те не се свалят. Активират се чрез дъгата, която ги свързва. Чрез брекети могат да бъдат подредени горните и/или долни зъби, но за да се коригира захапката на пациента са необходими специални ортодонтски ластици. В зависимост от проблемите, които трябва да бъдат коригирани, се използват различни видове ластици, както е показано на следващото видео.

Както разбрахте, специалистът ортодонт може да коригира различни проблеми в захапката на пациента. Редно е да сте наясно, че съдействието на лекувания е от изключително голямо значение. Истината, е че пациент който не носи ортодонтските си ластици, не спазва часовете при ортодонта си и не поддържа добра устна хигиена рядко постига перфектен краен резултат. Крайният резултат на ортодонтското лечение зависи от мотивацията и личното отношение на пациента.

Понякога челюстите на пациентът са по-малки и не могат да поберат всички налични зъби. Наблюдаваме силно изкривяване на зъбите, което може да бъде коригирано след изваждане на зъб или зъби. Следващото видео ще ви обясни кога ортодонта прибягва до екстракция на зъби преди да залепи брекетите.

Как протича лечението с брекети?

брекети

В първите няколко дни след залепването им, пациентът нормално консумира по-мека храна като пюрета, супи, кисело мляко и т.н. Зъбите са леко чувствителни и твърдата храна трябва да се избягва. Възможно е да се наложи и прием на болкоуспокояващо. Принципно парацетамол или ибупрофен е добър избор. Първоначално зъбите се нивелират чрез смяната на ортодонтските дъги.

След като зъбите са напълно подредени, тогава започва вторият етап на лечението. По време на него целим с помощта на ластици и еластични верижки да затворим пространствата между зъбите и да коригираме захапката. Успехът на този етап се определя от това колко сериозен и мотивиран е лекувания.

Понякога се налага да се носят други апарати преди да се поставят брекетите или докато пациентът носи брекети. Към допълнителен апарат се прибягва, когато детето има по-сложен проблем, който не би могъл да се разреши само чрез фиксирани брекети.

Следващото видео ще разясни как най-често коригираме проблемите при децата.

До каква възраст могат да се прилагат брекети?

Няма ограничение във възрастта да поставяне на брекети. Грешно е схващането, че брекетите са само за деца. Има голям брой пациенти над 18 г. възраст, които предприемат ортодонтско лечение. При тях брекетите действат по същия начин. Доста често възрастните пациенти избират сапфирени брекети заради по-добрия им външен вид спрямо металните. На снимката по-долу можете да добиете представа как изглеждат те.

брекети

 

Много често се налага комбинирано лечение при тази група пациенти. Голяма част от тях имат липсващи зъби и се нуждаят от импланти или просто трябва да се затворят стари екстракционни пространства. Тези пациенти се нуждаят от т.нар. мулти дисциплинарен подход на лечение т.е. няколко специалиста трябва да бъдат ангажирани.

Първо личния зъболекар трябва да пролекува зъбите и венците на пациента. Ортодонтът подрежда зъбите и при необходимост се поставят импланти и/или мостове в края на ортодонтското лечение. Процесът е дълъг, но крайният резултат може да изглежда по следния начин:

 

брекети

От кого се поставят брекети?

Лечение с брекети може да бъде проведено от общо практикуващ зъболекар или от специалист ортодонт. Разликата, е че ортодонтът след като е учил 6 години и се е дипломирал като зъболекар, е учил допълнително три години. По време на 3 годишната специализация се изучават в задълбочен детайл растежа, развитието на лицето и зъбите и биомеханичните принципи на лечение на ортодонтскиte пациенти. В края на това редовно 3 годишно обучение, специализантът се явява на изпит и ако успее да го издържи, получава титлата специалист.

Следващото видео дава подробна информация за мястото където е обучен д-р Бадов – Катедрата по Ортодонтия и международната 3 годишна програма за специализация по ортодонтия в Университета в Йерусалим

Могат ли да се поставят брекети само на едната челюст?

Разбира се, че да! Понякога пациентът има проблем в подреждането на зъбите само в едната челюст и това е предпоставка за частично лечение. Без значение дали става въпрос за горните или за долните зъби, брекети могат да бъдат поставени и зъбите да бъдат изправени. По принцип пристъпваме към лечение в едната челюст при пациенти, които имат малки проблеми в подредбата на зъбите и нямат проблем в захапката.

При тях желаната корекция може да настъпи в рамките на 6-12 месеца. В тези случаи не могат да се използват ластици и не могат да се коригират сериозни проблеми. Както деца, така и възрастни пациенти могат да бъдат кандидати за такъв тип лечение.

Ако вие се колебаете дали това е добър вариант за вас, просто потърсете мнението на специалист за да получите отговор на въпроса.

Кога ще се видят резултатите?

След като са залепени брекетите, не очаквайте промяна в позицията на зъбите си през първите една-две седмици. Резултатите започват да се наблюдават след първите два-три месеца. Първоначално ще забележите как зъбите започват да се нивелират и деротират т.е. да се придвижват към нормалните им пространства.

Началните резултати се виждат по-бързо при лечени със самолигиращи брекети.

Важно е да се отбележи, че цялата продължителност на лечението не е по-кратка с този вид брекети. Доста научни статии, публикувани в престижни американски и западно европейски журнали го доказват.

Ако има пространства между зъбите, тогава можете да очаквате по-бързи резултати. Обяснението е просто – зъбите имат място към което да се придвижат. Обратния вариант – подреждането на силно струпани зъби без наличие на място в зъбната дъга, би отнел по-дълго време.

Трябва ли да променям хранителните си навици заради брекетите?

Препоръчва се да се храните с мека храна и да избягвате ядки и др. Причината, е че по този начин можете да изкривите дъгата си или да отлепите брекет както е показано на следващото видео.

Увреждат ли брекетите зъбите?

Категорично не. Лошата устна хигиена ги уврежда. Брекетите създават предпоставка зъбна плака да се натрупва около тях. Поради тази причина пациентът трябва да ги почиства старателно сутрин и вечер с четка и паста за зъби с флуор. Използването на конец за зъби също е препоръчително.

Редуцирането на приема на захари, добрата устна хигиена и почистването на зъбите сутрин и вечер са от изключително голямо значение за да имате не само добре подредени, но и здрави зъби. Следващото видео ще ви покаже как точно да миете зъбите си докато носите брекети.

Както разбрахте от предходното видео, не почистената плака предизвиква възпалението на венците и тяхното кървене. Освен това начални кариеси или бели петна могат да се появят по зъбите ви.