Как се поставят брекетите?

Как се поставят брекетите

Как се поставят брекетите?

Какво да очаквам при поставянето на брекетите?

Много пациенти се интересуват като точно брекетите биват поставени, как работят и не знаят какво точно да очакват.

Брекетите се залепят със специално лепило за зъбите. Тези, които се залепят от външната страна на зъбите, могат да бъдат метални (неестетични) или сапфирени (естетични).

Цялата процедура е напълно безболезнена и не се използват инжекции. Няма нуджа от поставяне на упойка. Зъбите се почистват със специална полирна паста от ортодонта.

Първо – зъбите са перфектно почистени, се поставя т.нар. ецващ гел на всеки зъб. Това е същият материал, който вашият зъболекар използва при направата на белите (фотополимерни) пломби. Функцията на този гел е да се обработи повърхностният слой на зъба – емайлът и той да бъде готов за залепяне на брекета. Този гел стои около 15-30 секунди върху зъбите и се отмива.

Вторият етап е поставянето на т.нар. праймер – това е течност, която се поставя върху зъба. Тази течност е небходима за да може лепилото да се свърже към зъба.

Третият етап е поставянето на лепилото за брекети върху основата на брекета и позиционирането му върху зъба. Лепилото е течно и се втвърдява с помощта на специална фотополимерна лампа.

Веднъж втвърденото лепило залепя брекета за зъба и той не може да се свали от пациента.

Как се свалят брекетите в края на ортодонтското лечение?

След като ортодонтското ви лечение е приключило, брекетите се отлепят от зъбите. Д-р Бадов използва специални клещи, които поставени върху брекета, деформират основата му. По този начин брекетът се отлепва от зъба. Този етап е напълно безболезнен.

Винаги по зъбите остава лепило. Използват се специални борери, които го почистват. Тези т.нар. карбидни борери, не могат да увредят зъбите ви. Те почистват само лепилото. Карбидните борери не могат да правят „дупки“ в зъбите. Борерите, с които зъболекарите чистят кариес не са карбидни. Така че няма нужда да се притеснявате за зъбите си. Няма как да бъдат увредени.