Хранене и брекети. Какво трябва да знам?

Хранене и брекети. Какво трябва да знам?

Хранене и брекети. Какво трябва да знам?

Как да се храня докато нося брекети?

Ако постоянно има счупен или отлепен брекет, това ще удължи вашето лечение. Брекетите могат да работят само и единствено, когато не са счупени.

Хранене и брекети. Какво трябва да знам?Ако искате лечението с брекети да е максимално кратко и комфортно, тогава трябва да бъдете внимателни с храната и напитките, които приемате по време на ортодонтското си лечение. Препоръчително е да се храните с мека храна – супи, варени картофи, макарони, плодове, зеленчуци. Избягването на твърдата и хрупкава храна е препоръчително. Винаги използвайте нож и вилица за предварително нарязване на храната. Ако отхапете от ябълка или морков например, това би отлепипо брекет. Ако обаче нарежете на малки парченца ябълката, тогава няма да имате проблем.

Добре балансираната и здравословна диета и отличната орална хигиена са от изключително значение по време на ортодонтското ви лечение. Само по този начин можете да имате една красива усмивка със здрави зъби.

Запомнете!

  • Избягвайте хрупкава, твърда и лепкава храна (чипсове, дъвчащи бонбони и т.н.)Хранене и брекети. Какво трябва да знам?
  • Избягвайте напитки с високо съдържание на захари (безалкохолни напитки, енергийни напитки и т.н.) по време на деня и особено късно вечер
  • Плодовите сокове също съдържат захар, която се разгражда от бактериите в устата и се превръща в киселина, която уврежда зъбите
  • Не забравяйте да посещавате и личния си стоматолог на всеки 6 месеца. Ортодонтът не лекува кариеси и не почиства зъби. Това е работата на вашия зъболекар.
  • Почиствайте зъбите си с четка и паста с флуор сутрин и вечер.

Ако имате брекети в устата, вашата диета трябва да се промени, за да не увредите зъбите си и за да не се чупят брекетите.

Зъбната плака и остатъците от храна по зъбите водят до оцветяване на зъбите и развитие на кариеси и заболявания на венците. Това са проблемите на показания пациент на снимката по-долу.

Какво е кариес?

 Когато постоянно се храните с храна с високо съдържание на захар бактериите, които нормално живеят в устата произвеждат киселини в голямо количество.

Именно тези киселини предизвикват дупките и черните петна по зъбите. Споменатите бактерии живеят в т.нар. зъбна плака, която е разположена върху недобре измитите зъби. До един час след като сте се хранили, бактериите започват да отделят киселини.

Хранене и брекети. Какво трябва да знам?Понеже бактериите и плаката са върху неизмитите зъби, киселината директно уврежда зъбите. Единственият начин да спрете този процес е да не позволявате зъбна плака да се натрупа т.е. перфектното миене на зъбите е решението на проблема.

Диета и брекети

Здравословната диета е от съществено значение, когато имате брекети. Брекетите и  ортодонтските дъги, които ги свързват, са крехки и твърдата храна може да ги счупи и отлепи. Това ще удължи лечението ви, защото зъбите не могат да се движат когато има счупен брекет.

 

Трябва ли да променя изцяло диетата си?

Хранене и брекети. Какво трябва да знам?Категоричко не.

Хранете се със здравословна храна, но избирайте по-меката.

След като са ви поставени брекети а и след всяко активиране, е препоръчително да се храните за ден-два с меки храни като супи, макарони, кисело мляко, картофено пюре, сирене, мек хляб и т.н. Това се препоръчва, защото зъбите ще бъдат леко чувствителни по време на хранене. Нарежете сандвича, плодовете и зеленчуците, вместо да ги отхапвате.

Каква храна и напитки да кансумирам между трите основни хранения за деня?

Избирайте здравословна храна – плодове, зеленчуци, мляко, сирена, хляб.

Ако сте жадни, най-добре е да консумирате вода или мляко. Избягвайте безалкохолни напитки, а соковете и фрешовете консумирайте по време на основните хранения.

Каква храна да избягвам по време на лечението си с брекети?

Твърдата, лепкава и хрупкава храна трябва да се избягва и да се наблегне на добра устна хигиена

Пример за лепкава храна е: чипс, карамел, близалки и др. Тези храни могат да отлепят брекет.

Пример за твърда и хрупкава храна са: ябълки, моркови, хрупкава пица, ядки, бисквити, пилешки крилца и др.

Безалкохолните напитки и соковете могат да увредят зъбите ви, дори и да спазате здравословна диета.  Намалете ги и ги консумирайте разумно. Най-добре по време на основното си хранене.