Фиксирани брекети

Фиксирани брекети

Фиксирани брекети

Ще бъде ли болезнено да нося брекети?

Нормално е зъбите да бъдат чувствителни всеки път след като брекетите бъдат активирани. Нормално това продължава 3-5 дни. При необходимост болкоуспокояващо лекарство като Парацетамол или Ибупрофен може да се използва от пациента. През този период на адаптация се препоръчва мека храна – супи, пюрета, шейкове, кисели млека и т.н. Ако брекетите създават дискомфорт при контакта с устните или бузите, можете да поставите ортодонтски восък, който ще ви помогне. Вашият ортодонт ще ви даде допълнителни указания, ако е необходимо.

Трябва ли да нося друг апарат, след като приключи лечението ми  с брекети?

Трябва да носите ритейнър след като приключи лечението с брекети. Съществуват различни видове. Д-р Бадов ви ще ви каже кой вид ритейнър е най-подходящ за вас. Ритейнерите могат да бъдат фиксирани (залепени от вътрешната страна на зъбите) или снемаеми.

Колко често трябва да посещавам ортодонта си, след като лечението с брекети започне?

Нормално брекетите се активират на всеки 4-8 седмици. Това зависи от вида брекети, който се използва и конкретните нужди на пациента.

Трябва ли да посещавам личния си стоматолог?

Преди да започнете лечението си с брекети, зъбите и венците ви трябва да са здрави. Това лечение се осъществява от личния ви стоматолог. Ортодонтът е  тесен специалист, който не лекува кариеси и възпалени венци. По време на лечението е желателно да посещавате стоматолога си на всеки 6 месеца за професионално почистване на зъбите и профилактиката им.

Какво да правя ако практикувам контактни спортове като бойни изкуства, баскетбол или ръгби по време на лечението ми с брекети?

Трябва да използвате предпазна шина (mouthguard). Тези шини се купуват от спортните магазини или от сайтове като Аmazon или Е-bay. Съществуват специални шини за пациенти, които носят брекети. Носенето на такава предназна шина, ще предпази зъбите ви и брекетите, ако някой ви удари в лицето.

Запомнете!

 • Мийте зъбите си сутрин и вечер всеки ден. Използвайте паста за зъби с флуор. Използването на електрическа четка е възможно, но дори и с нормалната четка е добре. Всичко зависи от старанието ви за почистване.
 • Използвайте вода за уста с флуор след като измиете зъбите си. Това ще намали риска от кариеси.
 • Избягвайте сладките храни и газираните напитни. Те съдържат голямо количество захари, които не само са вредни за цялото тяло, но и за зъбите.
 • Избягвайте твърда и лепкава храна.
 • Посещавайте стоматомога си на всеки 6 месеца, докато ортодонтът ви лекува с брекети.
 • Лечението продълвава между една година и две и половина години. Това зависи колко сложен е проблемът със зъбите ви. Всеки пациент е индивидуален.
 • Трябва да носите ритейнер след като брекетите се свалят.

Фиксираните брекети могат да се използват, за да изправят зъби като тези:

 Фиксирани брекети                              Фиксирани брекети

 

Мога ли да се храня нормално?

Категорично да. Важно е да знаете, че за да бъдe максимално кратко лечението с брекети, трябва да се грижите за зъбите си и за брекетите.

За да избегнете увреждане на зъбите и брекетите, може да спазвате следните съвети:

 • Избягвайте храни и напитки с високо съдържание на захар
 • Избягвайте подсладители
 • Избягвайте безалкохални напитки
 • Избягвайте твърди храни като ябълки, моркови, хрупкав хляб или преди консумация ги нарежете. Те могат да счупят брекетите.

Увреждат ли брекетите зъбите?

Категорично не. Лошата устна хигиена уврежда зъбите и венците. Лошото миене на зъбите и консумацията на сладки храни може да развали зъбите ви.

Миене на зъби и  брекети?

Трябва да миете зъбите си сутрин и вечер всеки ден. Отделяйте 3-5 мин. на миене. Използвайте паста за зъби и вода за уста с флуорид. Използване на мека четка е препоръчително.

Миенето на зъбите, когато носите брекети отнема малко повече време и старание от нормалното. Бъдете търпеливи! Почистете старателно около брекетите и не забравяйте да, почистите пространството между брекета и венеца!

Не може да счупите брекетите си, докато си миете зъбите. Използвайте интердентална четка за почистване около брекетите както е показано на следващата снимка.

 Фиксирани брекети

За да почистите между зъбите си, използвайте конец за зъби. Изисква малко повече старание, понеже дъгата, която свързва зъбите пречи.

Има специални конци за пациенти с брекети на фирмата Oral B.

Вода за жабурене с флуорид трябва да се използва ежедневно. След употребата не се хранете поне 20 мин.

Колко дълго е лечението с брекети?

Зависи колко сложен е проблемът със зъбите ви. По принцип, нормалното лечение с брекети на горните и долни зъби, трае около година и половина. Може да е по-кратко, може и да е по-дълго.

 Фиксирани брекети

Пациенти, които постоянно чупят брекетите си, пропускат часа си при ортодонта и не си мият зъбите, сами удължават лечението си.

Трябва ли да нося друг апарат докато имам брекети?

В определен етап от лечението си ще се наложи да носите ластици. Те се използват за напасването на горните към долните зъби. По принцип ластиците се носят постоянно за период от няколко месеца. Ластиците се свалят по време на ядене. Може да имате нужда и от хедгиър. Това е снемаем апарат, с който пациентът спи. Дава се на пациенти, които имат сериозен проблем с позицията на зъбите.