Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

Брекети

Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

Преди да посетите ортодонтския кабитет на д-р Бадов, най-вероятно имате някои въпроси.

Защо съм насочен/а към ортодонт за преглед?

Най-вероятно личният ви зъболекар е забелявал проблем в позицията на зъбите ви и е препоръчал консултация със специалист. Ортодонтът може да ви даде съвет дали имате проблем със захапката, кога трябва да се лекува проблема и т.н.

Какво значи ортодонтско лечение?

Това е специално лечение, при което се използват брекети и/или други апарати, за да се подредят зъбите и да имате една красива и здрава усмивка.

Защо се нуждая от ортодонтско лечение?

Има три основни причини, за да се нуждате от  ортодонтско лечение:

  • Да се подобри начинът, по който изглеждат зъбите и подредбата им
  • Да се подобри функцията на челюстите – за да може да се храните по-лесно
  • Да се подобри здравето на зъбите и венците ви

Ето един пример, за който тези две снимки изказват повече от 1000 думи.

Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?        Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

Вижда се резултатът от лечението с брекети. Лечението на този пациент продължи почти 2 години, но резултатът си заслужава.

Какво се случва по време на първата ми консултация с д-р Бадов?

По време на първата консултация с ортодонта, ще имате възможност да споделите проблемите, които притесняват вас или детето ви. Ще бъдете изслушани и ще получите адекватно и компетентно мнение дали имате нужда от лечение,  дали сега е моментът или по-напред във времето. Ще ви бъдат показани снимки на излекувани пациенти с проблеми, сходни на вашия. Ще получите отговор на всички въпроси, които имате. Ако имате нужда от лечение, ще ви бъде дадена и цена.

Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

Какво се случва по време на втората консултация с д-р Бадов?

Ако пациентът има нужда от лечение, тогава е необходима втора консултация или второ посещение. Пациентът донася необходимите рентгенографии за втората консултация. Д-р Бадов взема отпечатъци от зъбите, прави задълбочен клиничен анализ и дентална фотография – снимки на вашите зъби и усмивка. Цялата тази информация е необходима, за да се изработи правилният план за лечение.

Това се нарича панорамна рентгенова снимка,  тя показва позицията на всички зъби. На нея ясно се вижда дали всички постоянни зъби са поникнали, дали са в добра позиция, дали има липсващи зъби и т.н. Това е една от двете основни снимки, които се използват от ортодонта.

 

Другата снимка се нарича телерентгенография. Тя изглежда така:

Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

 

Използва се специален компютърен софтуер, за да се анализират телерентгенографиите.  Така изглежда анализираната рентгенова снимка:

Първа консултация с ортодонт – какво да очаквам?

 

Ортодонтът измерва различни ъгли, пропорции и съотношения между двете челюсти и основата на черепа. Този анализ дава възможност да се разбере къде точно е проблемът на конкретния пациент  и съответно как да се излекува.

Анализът се извършва от д-р Бадов преди третото посещение. В конкретния случай основното оплакване на пациента беше, че горните му предни зъби са прекалено напред. Това е нещото, което забелязват детето и родителите. Анализът на телерентгенографията му показа, че основата на проблема е в долната му челюст. Тя е разположена по-назад от нормалната позиция. Тогава правилният план на лечение беше в два етапа. По време на първия етап на лечение, детото носи специален апарат, с който придвижихме напред долната челюст. Във втория етап на лечение с фиксирани брекети подредихме зъбите.

Вземат се отпечатъци от зъбите за изработка на модели на пациента.

Те се изработват в специална лаборатория.  Тези модели се анализират  и на базата на измерванията и анализа, д-р Бадов решава как да подреди зъбите.

След седмица е третото ви посещение при ортодонта.

А защо след седмица?

Защото лабораторията се нуждае от време, за да изработи моделите на зъбите ви. Понякога се справят и по-бързо.

 

Какво се случва по време на третото посещение?

Д-р Бадов има абсолютно цялата информация, която му е необходима, за да отговори на всички въпроси. След анализа на моделите и рентгенографиите, може да се даде точен отговор как точно ще се подредят зъбите.

Тук ще получите и отговор на въпроса дали е необходимо да се изваждат, зъби преди да се започне лечението с брекети и ще ви бъде казано дали освен брекети имате нужда от допълнителен апарат. Пациенти със сложни проблеми на зъбите, понякога имат нужда от снемаем апарат, който да помогне на брекетите.

 

Какво се случва след това трето посещение?

Отивате при личния си зъболекар, който ви прегледа зъбите ви. Те трябва да са здрави преди да започнете ортодонтското си лечение. Ако имате кариеси, те трябва да се излекуват. Ако зъбите са здрави, тогава започва ортодонтското лечение.