Брекети след 18г. възраст

Брекети

Брекети след 18г. възраст

Колко дълго е ортодонтското лечение при пациент над 18г.?

Изправянето на един или няколко изкривени зъба (т.нар. лесни случаи) могат да бъдат приключени за период между шест месеца и година. Коригирането на по-комплексни случаи отнема по-дълго време. Необходимо е пациентът да е наясно, че краткосрочното лечение с брекети, например за 6-9 месеца,  предоставя малка промяна и подобрение в сравнение с началната ситуация. Точно поради тази причина вашият ортодонт трябва да ви посъветва дали този тип брекети е подходящ за вас. След приключване на лечението с брекети, трябва да носите ритейнери, за да останат зъбите в новата им позиция.

Ще бъде ли болезнено?

Нормално е зъбите да бъдат чувствителни всеки път когато брекетите бъдат активирани. Нормално това продължава 3-5 дни. При необходимост болкоуспокояващо лекарство като парацетамол или ибупрофен може да се използва от пациента. През тези 3-5 дни се препоръчва мека храна – супи, пюрета, шейкове, кисели млека и т.н. Ако брекетите създават дискомфорт при контакта с устните или бузите, можете да поставите ортодонтски восък, който ще ви помогне. Ортодонтът ви ще ви даде допълнителни указания ако е необходимо.

Колко често трябва да посещавам ортодонта си след като лечението с брекети започне?

Нормално брекетите се активират на всеки 4-8 седмици. Това зависи от вида брекети, които се използват и конкретните нужди на пациента.

Трябва ли да посещавам личния си стоматолог след като започна лечение с брекети?

Преди да започнете лечението си с брекети, зъбите и венците ви трябва да са здрави. Това лечение се осъществява от личния ви стоматолог. Ортодонтът е  тесен специалист, който не лекува кариеси и възпалени венци. По време на лечението е желателно да посещавате стоматолога си на всеки 6 месеца за професионално почистване на зъбите и профилактиката им.

Лечението ми с брекети приключи. Трябва ли да нося друг апарат?

Трябва да носите ритейнър. Съществуват различни видове. Ортодонтът ви ще ви каже кой вид ритейнър е най-подходящ за вас. Ритейнерите могат да бъдат фиксирани (залепени от вътрешната страна на зъбите) или снемаеми.

Колко дълго трябва да нося ритейнера си?

Минимум една година. Имайте в предвид, че ако спрете да носите ритейнера си, зъбите ще се изкривят отново. Това е нормален процес. Много ортодонти, включително и д-р Бадов препоръчват  продължително носене на ритейнера.

Колко струва лечението?

Цената се определя от вида брекети и сложността на лечението. Всеки пациент е индивидуален.

Запомнете!

  • Можете да имате брекети без значение от възрастта си. Най-възрастният пациент, лекуван от д-р Бадов е на 67г.
  • Зъбите и венците ви трябва да са здрави преди да започнете лечението си с брекети и трябва да се поддържат здрави по време на лечението. Точно поради тази причина съвместната работа на ортодонта с вашия стоматолог е от огромно значение
  • Някои сложни случаи не могат да бъдат коригирани само с брекети
  • Достъпни са различни видове брекети, много от които не се виждат

Ако вие сте пациент над 18г и сте заинтересован от лечение с брекети, може би имате въпроси, на които вашия ортодонт ще ви даде отговор.

Какво ще спечеля от ортодонтското лечение?

Ортодонтското лечение ще ви помогне в следните насоки:

  • Подобряване на начина, по който изглежда усмивката ви
  • Изправяне на зъбите
  • Коригиране на захапката ви. Смисълът е предните и задните зъби да работят в синхрон, за да можете да се храните правилно.

Брекетите могат да помогнат за общото ви зъболечение. За да може вашият стоматолог да ви изработи мост или постави имплант, съседните зъби трябва да бъдат подредени.

Възрастта не е лимитиращ фактор, но лечението ортодонтия за възрастни се различава от това при децата.

Там, където зъби не са се развили нормално или липсват, брекетите могат да се използват за затваряне на пространствата между зъбите или за създаване на пространства за да може стоматологът ви да постави мост или имплант.

Виждат ли се брекетите при ортодонтия за възрастни?

 

Брекети след 18г. възраст

Фиксираните брекети от външната страна на зъба са прозрачни. Техният цвят се слива с този на зъба, което ги прави предпочитани. Дъгата, която свързва брекетите също може да е естетична. Обърнете внимание, че не винаги на долните зъби се поставят естетични – керамични брекети. Причината е, че долните керамични брекети могат да предизвикат изтриване на горните зъби ако са в контант с тях. Много често се поставят керамични или сапфирени брекети на горните зъби и метални брекети на долните.

Възможно е брекетите да бъдат залепени от вътрешната страна на зъбите.Това са т.нар. лингвални брекети.

Те са практически невидими понеже са от страната на езика.

Алайнерите са съвременна алтернатива на брекетите. Те са безцветни и снемаеми. Използват се поредица от алайнери, специално изработени за да се изправят зъбите ви. Те се носят през цялото време – денем и нощем, но се свалят по време на хранене.

Винаги ли е възможна ортодонтия за възрастни?

Да, но някои проблеми при пациенти над 18г. не могат винаги да се разрешат само с брекети. Ако имате заболяване на венците

Брекети след 18г. възраст

или кариеси, те трябва да се излекуват преди да започнете с ортодонтското си лечение.

Трябва ли винаги да ми се извадят зъби преди  да нося брекети?

Когато зъбите са прекалено криви и няма достатъчно място, за да се подредят, тогава се изваждат. Целта е да се създаде празно място за подреждането на останалите зъби. Към това се прибягва при най-сложните ортодонтски случаи. Има и алтернатива на ваденето на зъби. Нарича се интерпроксимална редукция или стрипинг. Това е метод,при който се намалява ширината на зъба с до половин милиметър. Напълно безболезнено е. Изпилява се малка част от емайла на зъба. Когато се извърши на няколко зъба, тогава се създава място, което в последствие се използва за подреждането на зъбите. Този метод е напълно безопасен за зъбите. Използва се при леко изкривени зъби и ортодонтия за възрастни.