За колко време се изправят зъбите с брекети?

За колко време се изправят зъбите с брекети?

За колко време се изправят зъбите с брекети?

Най-често задаваният въпрос от пациента е колко време трябва да се носят брекетите. Всеки от нас би искал да има една красива усмивка с правилно подредени и бели зъби, но за жалост това не е процес който отнема седмица или две. Принципно към лечение с брекети пристъпваме когато има значително изкривяване на зъбите в едната или двете зъбни дъги.

След като сте били прегледани от ортодонт, би трябвало да ви се обясни колко продължително се очаква да бъде лечението при вас. Ако проблемът е просто козметичен и се касае за изправяне на фронталните зъби, то брекети могат да се използват за период от 6-12 месеца.

Ако пациентът има по-сложни проблеми с челюстите, тогава лечението най-често е около 2 години. По време на първата консултация с д-р Бадов, ще ви бъде обяснено какъв точно е проблемът, който се наблюдава при вас и колко дълго би отнела корекцията му.

Следващото видео има за цел да ви обясни кои са най-честите проблеми, които се наблюдават при децата и как най-често се коригират. Също така ще ви бъде разяснено, защо първата консултация със специалист ортодонт се провежда на 7 годишна възраст.

При децата могат да се използват снемаеми апарати, които пациентите наричат шини или скоби. Понякога ги използваме, за да създадем място в зъбните дъги, за да можем да подредим зъбите.

Повечето ортодонти подреждат зъбите със брекети след като са използвали снемаемите шини. Следващото видео ще ви покаже как точно изглеждат тези апарати и какви са основните особености при активирането и носенето им.

Изправянето на зъбите с фиксирани брекети е в пряка зависимост от съдействието на пациента. Причината за това, е че най-често се налага носене на ластици за да може зъбите да попаднат в правилната си позиция.

Ластиците ги поставя и слага пациентът сам. Сваля ги по време на хранене и спорт. Перфектни резултати се наблюдават само при тези пациенти, които носят ластиците през цялото време и следват стриктно инструкциите на ортодонта си.

Следващото видео ще ви обясни как точно функционират ортодонтските ластици и какви корекции можем да постигнем с тях.

Както забелязахте, те имат значение не само за подреждането на зъбите, но и за корекцията на захапката при фронталните и/или дъвкателните зъби. Винаги когато имаме пространства между зъбите се налага да използваме т.нар. еластична верижка за да ги затворим и подредим зъбите.

Следващото видео ще ви даде подробна информация за един от най-честите ортодонтски проблемикръстосаната захапка. Ще разберете защо трябва да се коригира и какви видове апарати използваме.

Много често проблемът при децата е толкова сложен, че не може да се коригира само с брекети. Тогава се налагат два етапа на лечение. По време на първия етап разширяваме горната челюст до нормалния и размер чрез един от показаните апарати. По време на втория етап чрез брекети изправяме зъбите и ги подреждаме.

 

Индивидуален ли е процеса на изправяне на зъбите и от какви фактори зависи?

За колко време се изправят зъбите с брекети?

Първоначално зъбите се изправят по-бързо ако се използват самолигиращи брекети.  Това е валидно само за първия етап от лечението- нивелирането на зъбите.

Причината, е че при тях няма еластични лигатури около брекетите, които да притискат дъгата. Това е причината дъгата да е по-свободна и триенето да бъде по-малко. Следващо видео ще ви обясни основните разлики между самолигиращите и обикновените брекети.

Въпреки, че зъбите се подреждат по-бързо със самолигиращи брекети, дължината на ортодонтското лечение не се намалява. Причината, е че следващите етапи на лечението са по-трудни с тях. Завършването на случая отнема по принцип повече време със самолигиращи брекети отколкото с конвенционални.

Друг основен фактор за бързината на лечението и успеваемостта му е устната хигиена

За колко време се изправят зъбите с брекети?

Тя е еднакво важна както за децата така и за възрастните. Ако пациентът, които носи брекети не си почиства добре зъбите, това ще доведе до възпаление, подуване и кървене на венците.

Когато венците са прекалено подути тогава самото придвижване на зъбите е по-бавно и отнема по-дълго време. Следващото видео ще ви покаже как правилно да почиствате зъбите си по време на лечението с брекети, за да нямате проблеми.

Друг важен фактор за прогреса на лечението с брекети е редовното посещаване на ортодонтския кабинет и правилната диета.

За колко време се изправят зъбите с брекети?

Плодовете и зеленчуците, които консумирате трябва да бъдат нарязани на малки хапки. Ако отхапвате храната си, то тогава има изключително голям шанс да отлепите брекетите си. Трябва като цяло да избягвате твърдите храни защото те могат да отлепят и/или деформират брекетите ви както е разяснено в следващото видео.

Кога се компроментира едно ортодонтско лечение и защо?

Резултатът на едно ортодонтско лечение може да не бъде перфектен поради редица причини.

Ефектът се определя от редица фактори като например вида на избраните апарати и брекети, съдействието на пациента, квалификацията на лекуващия лекар по дентална медицина.

Следващото видео ще ви покаже различните видове апарати и техники, които ние ортодонтите можем да използваме за корекция на увеличеното разстояние между фронталните зъби.

Както забелязахте за решението на един проблем може да има няколко различни подхода. Именно ролята на ортодонта като специалист е да прецени, кой е най-подходящият начин за лечение на детето или възрастния пациент.

При децата имаме възможност да управляваме в известна степен посоката и начина на растеж на челюстите. Дали със апарати, които се поставят в устата или извън нея, ортодонта може да придвижи самата челюст напред до желаната и позиция. Това е възможно защото децата растат и челюстите и лицето им се развиват.

Понякога се налага да прибегнем до изваждане на здрави зъби, за да можем да подредим останалите. Следващото видео ще ви покаже основните екстракционни подходи, които използваме и какви резултати можем да постигнем с брекети.

 

Ако се предприеме изваждане на зъби, това нормално би увеличило продължителността на лечението, защото след като подредим зъбите, екстракционните пространства трябва да се затворят. Крайната цел е да няма празни пространства между зъбите. За да се постигне този резултат се използват ластици и еластични верижки, както беше показано във видеото по-горе.

Ако трябва да сравним средната продължителност между лечение с вадене на зъби и такова без, то ще забележим, че имаме нужда от поне 6-12 месеца повече при екстракционното лечение.

След като приключи процеса на нареждане на зъбите, тогава пациентът получава ритейнър. Той може да бъде снемаем или не снемаем и има за цел да задържи зъбите в новата им подредена позиция.

Ринейнър след брекети – защо е необходим?

Ако не се използва някой от споменатите във видеото апарати, това което ще се случи е зъбите да се върнат обратно в началното си положение. В момента се препоръчва ретенционният период да бъде поне една година, като точната продължителност и вида на ритейнъра се определят от ортодонта.

След като е приключило лечението ви започва ретенционният период. По време на него вие като пациент имате контрол върху позицията на зъбите си. Ако не си носите ритейнъра или го счупите и/или загубите, то за жалост всичко което е постигнато по време на лечението с брекети ще бъде загубено.

Правилният за вас подход би бил да изпълнявате стриктно указанията на лекуващия си ортодонт за носене на апаратите. По принцип ако използвате снемаем ритейнър можете да ги носите през цялото време освен по време на хранене за първите 6 месеца, а след това само през нощта поне за още 6 месеца.

След като е изминала една година от свалянето на брекетите, поговорете с ортодонта си и разберете как трябва да продължи носенето на апарата в бъдеще. Всеки специалист има различен протокол на работа.