Относно Ортодонтията

Относно Ортодонтията

Относно Ортодонтията

Ортодонтия за деца

Американската асоцияция на ортодонтите препоръОтносно Ортодонтиятачва първата консултация с ортодонт да се проведе на 7-годишна възраст. Д-р Бадов може да прецени дали зъбите, челюстите и лицето на детето се развива нормално за възрастта. Това е времето, в което първите постоянни молари и резци са поникнали и може да се забележат проблеми със захапката или неправилно подреждане на зъбите. Когато се започва ранно ортодонтско лечение, т.е.  преди да са поникнали всички постоянни зъби, ортодонтът може да направлява растежа и развитието на челюстите и непоникналите зъби. За тази цел се използват различни снемаеми и неснемаеми апарати.

Ранното лечение може да контролира и ширината на горната и долна зъбна дъга, да осигури място за пробива на постоянните зъби, да намали шанса за вадене на постоянни зъби, да намали вероятността постоянни зъби да не пробият (да бъдат ретинирани- например кучешките зъби), да се отстрани вредния навик на смучене на пръст, да елиминира неправилно преглъщане и дефекти в говора.

Ортодонтия след 18г.

Относно Ортодонтията

Ортодонтското лечение може да бъде успешно във всяка възраст. Пациентите над 18г. наистина оценяват преимуществата и самочувствието, което дава една красива усмивка.  Един на всеки 5 пациента е над 21 години. За тези пациенти д-р Бадов предлага традиционни метални брекети, сапфирени брекети или Invisalign шини.

Д-р Бадов работи в екин с други специалисти ако случаят ви го изисква. Някои пациенти имат заболявания на венците и пародонтоза (загуба на здрави зъби и/ или кост около зъбите). Те имат нужда от лечение за венците си преди, по време и след ортодонтското лечение. Ако пациентът има прекалено много загубена кост около зъбите си, това може да лимитира посоката и продължителността на движението на зъбите.

Защо брекети?

За повечето хора красивата усмивка е целта, към която се стремят. След като приключи ортодонтското ви лечение, самочувствието ви ще се увеличи. По време на лечението си  д-р Бадов ще направи всичко възможно да се чувствате максимално комфортно.

Как се осъществява ортодонтското лечение?

Ортодонтските апарати могат да бъдат метални, сапфирени и пластмасови. Те могат да бъдат снемаеми или да бъдат залепени за зъбите ви (брекети). Чрез прилагането на лек постоянен натиск върху зъбите, брекетите ги движат. Този процес е постоянно контролиран от ортодонта. Брекетите сами по себе си не могат да подредят зъбите. Ортодонтът е специалистът, който ги активира. Можете да изберете брекети, които са метални или такива, които са безцветни – сапфирени. Можете и да избирате различни цветове на лигатурите, които придържат дъгата в брекета. Дъга се нарича нишката, която свързва отделните брекети. В момента се използват дъги, които се активират от температурата в устната кухина и лечението е много по-комфортно отколкото преди години.

Продължителност на лечението

Всичко зависи от това как се развиват челюстите, захапката и зъбите. Може да продължи от 6 до 24 месеца.  Пациентите растат и се развиват по различен начин, така че е трудно да се определи в началото на лечението колко ще бъде дълго то. Целта на д-р Бадов е да доведе лечението до оптимален резултат.

Продължителността е пряко зависима от това как пациентът носи ластиците  или другите апарати, които са му предписани.