Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!

Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!

Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!

Сега, след като трябва да носите снемаем ортодонтски функционален апарат, най-вероятно имате някои въпроси, на които търсите отговор.

Какво е функционален апарат?

Това е снемаем ортодонтски апарат, който действа върху горните и долни зъби едновременно. Този апарат се носи от деца, а не от пациенти над 18 г.

На снимката  е показан функционален апарат туин блок в устата на пациент.

Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!

Колко часа на ден трябва да нося апарата си?

Това зависи от вида на използвания апарат. Ортодонтът ще ви даде инструкции. Ако използваният апарат е туин блок, той се носи ден и нощ и се сваля по време на хранене и спорт. Цели се носене от порядъка на 22 часа в денонощието.

Ще бъде ли болезнено лечението?

Зъбите ще са леко чувствителни за педиод от  3-5 дни след всяко активиране на апарата. Ако болката е по-силна, използвайте същото болкоуспокояващо, което приемате при главоболие. Ако апаратът ви убива и е предизвикал малка раничка в устата, посетете ортодонта си- д-р Бадов.

Ще ми пречи ли апаратът да говоря?

Първоначално ще ви бъде малко трудно да говорите с апарата. Отнема известно време за да свикнете. Упражнявайте се вкъщи с четене на глас. По този начин говорът ви ще се нормализира за няколко дни.

Най-вероятно ще забележите, че ще имате обилно слюноотделяне. Това е напълно нормално. Ще отмине до няколко дни.

Мога ли да се храня нормално?

Най-вероятно няма да можете да се храните, когато апаратът е в устата ви.  Най-добре е да го свалите по време на ядене и да го поставите в кутийтата му. Подходяща кутийта ще получите от д-р Бадов. За да получите максимален резултат от ортодонтското си лечение и за да бъде то максимално кратко, грижете се за апарата си и не го чупете.

Най-добре избягвайте следните храни по време на ортодонтското си лечение:

  • Сладки и бонбони, шоколад и т.н.
  • Избягвайте безалкохолни, а също така и енергийни напитки. Консумацията на сокове е добре да бъде по време на основните ви хранения.

Как да мия зъбите и апарата си?

Миите зъбите си сутрин и вечер с четка и паста за зъби с флуор. Апаратът измийте със студена вода и течен сапун, като внимавате да не повредите телените му елементи.

Вода за жабурене без алкохол трябва да се използва ежедневно. Използвайте я след миене на зъбите. Лошата грижа за зъбите ви и ортодонтския апарат може да доведе до увреждане на зъбите ви.

Мога ли да сваля апарата от зъбите си?

Апаратът е снемаем т.е. може да се сваля от зъбите, но той трябва да се носи през цялото време с изключение на хранене и практикуване на спорт. Ако апаратът не е в устата, той трябва да е в кутийката си. Не си играйте с апарата с езика си! Това може да разхлаби металните му елементи и по този начин няма да работи ефективно. Така сами увеличавате продължителността на лечението си.

 

Колко дълго е ортодонтското лечение със снемаем апарат?

Това зависи от сложността на вашия случай. Всеки пациент е индивидуален. При повечето от пациентите носенето на функционален апарат е около една година. След като приключи лечението ви с функционалния апарат, ще се нуждаете от фиксирани брекети. Функционалния апарат се използва за наместване на челюстите.

Пациенти, при които долната челюст е по-назад отколкото трябва да бъде, са кандидати за лечение с функционален апарат.

С тези апарати можем да придвижим долната челюст напред, за да се подобри профилът на пациента.

При пациентите, нуждаещи се от функционален апарат се забелязват силно стърчащи напред горни фронтални зъби. Причината е, че долната челюст е по-назад и заради това се вижда увеличеното разстояние между горните и долни фронтални зъби. В нормално състояние те са в контакт и няма разстояние между тях.

Снимки в началото на лечението. Вижда се, че на детето все още не са поникнали кучешките зъби. Обърнете внимание на голямото разстояние между горните и долните предни зъби.

Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!Функционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!

Пациентът е  лекуван с функционален апарат, а после с фиксирани брекети от д-р Бадов.

Колко често трябва да посещавам ортодонта си по време на лечението си с функционален апарат?

Това зависи от вида на използвания апарат и указанията на ортодонта. Нормално посещенията на всеки 6-8 седмици до приключване на лечението.

Трябва ли да посещавам и зъболекаря си?

По времФункционални апарати – дават възможност детето ви да избегне операция!е на ортодонтското си лечение трябва да посещавате и зъболекаря си. Преди да започне ортодонтското ви лечение, зъбите трябва да се здрави. Запомнете, че ортодонтът е тясно профилиран специалист и той не лекува кариеси и възпалени венци. Това е работата на вашия  стоматолог/зъболекар.

Какво да правя ако практикувам контактни спортове?

Винаги използвайте предпазна шина за зъбите си. Можете да закупите такава от спортните магазини. Докато практикувате спорт, носете предпазната си шина, а не ортодонтския апарат.

Спортове като баскетбол, ръгби, бойни изкуства и други се смятат за контактни. При тези спортове най-често децата биват ударени в лицето и зъбите им биват счупени или избити. Докато апаратът не е в устата, поставете го в предпазната му кутия, която ви е дал ортодонтът ви.