Спортна шина – защо е толкова важна за децата?

Спортна шина – защо е толкова важна за децата?

Спортна шина – защо е толкова важна за децата?

Докато практикувате контактни спортовe, има много голям риск да си счупите или избиете зъб. Грешно е схващането, че само боксьори трябва да носят тези шини.

Спортна шина – защо е толкова важна за децата?

Какво е спортна шина?

Това е специална шина, която се поставя в устата, докато спортувате и целта е да спаси зъбите ви ако някой ви удари по време на спорт. Шината покрива зъбите и венците. Тя поема силата на удара.

Как да знам дали ми трябва такава шина?

Препоръчва се да се носи такава шина по време на контактен спорт – това е спорт, при който има шанс да ви ударят в лицето (ръгби, бокс, карате, баскетбол и т.н.). За да предпази зъбите, шината трябва да е в устата по време на тренировка или състезание.

Има 3 вида спортни шини:

  1. Шини, които се поставят в гореща вода и после се захапват
  2. Предварително оформени шини
  3. Изработени по поръчка шини

Спортна шина – защо е толкова важна за децата?

 Каква е разликата?

Шините, които се постават в гореща вода, се купуват най-често от спортни магазини. Поставят се в гореща вода, омекват и след това се захапват. По този начин шината се оформя около зъбите и венците. Те пaсват по-добре и имат по-добра защита от предварително оформените.

Предварително оформени шини

Те се продават готови и имат различни размери. Тези шини не пасват перфектно около зъбите. Те не защитават перфектно. Тези шини са най-евтините и се продават в спортни магазини по интернет.

Изработените по поръчка шини се изработват от ортодонт или зъболекар. Те са най-прецизно направени и са най-сигурни. Взима се отпечатък от зъбите и шината се изработва в лаборатория. Те са и най-скъпите.

Можете да потърсите шина за вас или за детето си от интернет сайтове като E-bay.com или Amazon.com. Терминът на английски, който трябва да използвате е  „mouthguard“.

Мога ли да нося предпазна шина докато нося брекети?

Да.

Ако носите снемаем ортодонтски апарат, извадете го от устата си, поставете го в кутийката и използвайте предпазна шина. Всеки от трите вида шини може да се използва.

Ако носите фиксирани брекети, можете да носите предпазна спортна шина върху брекетите. Всеки от трите вида шини може да се използва. Понеже зъбите се движат чрез брекетите, шините ще трябва да се сменят по-често. Ортодонтът ще ви обясни.

Как да се грижа за шината си?

Когато не я използвате, поставете я в кутия, за да не я изгубите. След употреба, измийте я със студена вода и паста за зъби. Горещата вода може да я деформира.

Колко често се сменя шината?

Ако чувствате, че е изтъняла шината, най-добре е да се смени. При децата, докато растат зъбите и челюстите, шините се сменят по-често

Носете си спортната шина, за да предпазите зъбите си от счупване!

Зъбите са ваши. Пазете ги!