Смученето на пръстите – как да се справим с този навик

Смученето на пръстите – как да се справим с този навик

Смученето на пръстите – как да се справим с този навик

Родителите се сблъскват с много и различни проблеми докато отглеждат децата си. Едни от най-често срещаните са трудното отказване от използването на залъгалка(биберон) и вредният навик мъниците да смучат палците. Макар и за някои хора това да не изглежда особено притеснително, истината е, че може да има сериозни последствия за децата.

До каква възраст е сравнително безопасно?

Използването на биберон  по принцип спира най-късно до навършване на 6 години и може да доведе до същите проблеми, както и смученето на пръсти. Колкото по-рано детето спре да използва биберон, толкова по-добре. Интересен факт е, че деца, които използват биберон по-рядко започват да смучат пръста или палеца си.

Залъгалката никога не трябва да се намазва с мед или други подсладители, макар и в миналото да е имало такава практика. Много баби все още с умиление си спомнят, как са успокоявали бебетата си по този начин. Рисковете от подобни действия са детето да развие множество кариеси на зъбите. А и не на последно място пчелните продукти са силен алерген и не се препоръчва употребата им преди 2-годишна възраст.

Смученето на пръсти може да започне от третия месец след раждането и нормално продължава до 2-годишна възраст на детето. При някои подрастващи обаче, възрастовата граница е доста по-висока. Според последни данни, едно на всеки осем деца на възраст от 7 до 11 години продължава с този вреден навик. Момичетата престават по-късно от момчетата.

Около шестата година започва пробивът на постоянните зъби. Ако смученето на биберон/палец продължи след 7-годишна възраст, когато поникват горните централни резци, е много вероятно да има проблем с позицията им.

Проблемите

Ето и какви са последиците: между горните и долни фронтални зъби се отваря пространство. При нормална захапка, горните фронтални зъби покриват долните. А в случаите след присъствия на лошия навик до по-късна възраст най-честият проблем е отворената  захапка в предната част на устата.

Смученето на пръстите – как да се справим с този навик

На снимката можете да видите, че горните зъби покриват долните в задната част на устата, но не и в предната. Това състояние се нарича „отворена“ захапка във фронта. Вследствие на това отхапването на определени храни ще стане много трудно или почти невъзможно; възможни са и проблеми, свързани с говора.Горната челюст може да се стесни.

Това ще попречи на задните (дъвкателните зъби) да се срещнат в правилна позиция. Този проблем се нарича „задна кръстосана“ захапка. Освен това, много често горните предни зъби започват да стърчат напред, както се вижда на следващата снимка. А това е и сериозен естетически проблем, и то в най-видимата част.

 

ВЪПРОСИ НА РОДИТЕЛИТЕ:

Защо моето дете е развило този вреден навик?

Има две възможни причини:

  1. Смученето на пръст/залъгалка доставя комфорт и сигурност на детето
  2. Това е поведение, което е научено или видяно от друго дете

Вярно ли е, че всяко дете с такъв навик ще има проблем със зъбите?

Не. Какво ще се случи със зъбите зависи от следното:

  1. Колко често детето смуче палеца/пръста си
  2. Колко силно го прави
  3. На каква възраст ще спре

Ако детето смуче палеца си повече от 6 часа в денонощието, това ще промени позицията на зъбите.

Какво става със зъбите, когато вредният навик на смучене на палец спре?

Ако детето спре да смуче палеца си преди 7-годишна възраст, зъбите често се самокоригират и се връщат в нормалната си позиция ако е налице нормален растеж на челюстите.

Ако смученето на палеца продължи след 7-годишна възраст, позицията на постоянните зъби е променена и самокоригирането на проблема е много рядко. Налага се ортодонтско лечение. Детето ще се нуждае от брекети в бъдеще, за да могат зъбите да бъдат придвижени до нормалната им позиция.

Ортодонтското лечение не може да започне преди навика на смучене на пръсти да е спрял. Причината, е че лечението няма да бъде успешно.

Как да отуча детето?

Не е лесно, тъй като на детето му харесва, но това не бива да ви обезкуражава. Започнете с отучването през деня. Когато постигнете успех, продължете с вечерта.

Детето трябва само да поиска да спреустанови смучене на пръсти!

Нашите съвети:

  1. Поощрявайте детето. Получаването на малка награда винаги помага
  2. Използвайте похвали, за да спре детето смучене на пръсти
  3. Избягвайте наказания или забележки
  4. Може да използвате левкопласт, лютив лак за нокти или вълнена ръкавица, с които детето да спи. Това са средства, които ще му напомнят, че мястото на пръста не е в устата
  5. Не забравяйте, че първата консултация с ортодонт трябва да се направи на 7-годишна възраст. Ние от кабинета на д-р Бадов очакваме обаждането ви!