Ортодонтски апарати

Ортодонтски апарати

Ортодонтски апарати

Сега след като вече имате снемаем ортодонтски апарат, най-вероятно търсите отговор на някои въпроси. Ето и отговорите им:

Ще боли ли докато нося апарата си?

Зъбите ще са леко чувствителни през първите няколко дни. При необходимост, можете да вземете същото болкоуспокояващо, което използвате при главоболие. Ако има място, където апаратчето ви създава дискомфорт, позвънете и запишете час при д-р Бадов. Не спирайте да си носите апарата. Ако е прекалено болезнено, носете апарата 2 часа преди да посетите ортодонта си, за да покажете къде точно ви убива апаратчето.

Ще се промени ли говорът ми?

През първите няколко дни ще има по-силно слюноотделяне и леко затруднен говор. За да свикнете по-бързо, може да четете на глас вкъщи. По този начин много бързо говорът ще се нормализира – до ден- два.

Ортодонтски апарати

Както вече споменахме, слюнката ще бъде леко в повече и по-често ще трябва да преглъщате. Това е напълно нормално и отминава бързо.

Ето така изглеждат снемаемите ортодонтски апаратчета, които хората наричат „скоби

Ще мога ли да се храня нормално?

Да, ще можете да се храните нормално. Не трябва да се храните с апарата. По време на хранене трябва да го свалите. След хранене, измийте зъбите си и апаратчето.

За да може да прогресира ортодонтското лечение, да бъде максимално кратко и комфортно, трябва да се грижите за зъбите си и апаратчето.

За да избегнете увреждане на зъбите, направете следното:

  • Избягвайте сладката храна и безалкохолните напитки между основните хранения и преди лягане
  • Избягвайте твърда и лепкава храна
  • Избягвайте сладки напитки – сокове и безалкохолно

Как да мия зъбите си?

Важно е да миете си зъбите поне по 2-3 минути сутрин и вечер всеки ден!

Използвайте паОртодонтски апаратиста за зъби с флуор. За да си измиете зъбите, извадете апаратчето от устата си първо.

За да измиете апаратчето, използвайте четката и пастата си за зъби или течен сапун и вода от чешмата. Внимавайте да не повредите телчетата на апарата.

За да защитите допълнително зъбите си, използвайте вода за уста без алкохол. След като изжабурите, не се хранете  поне 20 мин.

Ако не миете зъбите си и не ходите редовно на зъболекар, това може да се случи и на вас. На снимката се виждат болни зъби и силно възпалени венци, които кървят. Не позволявайте така да изглеждат и вашите зъби!

Мога ли да свалям апаратчето?

Да. Апаратът трябва да се сваля по време на хранене и спорт. Много е важно да не си играете с апарата, особено с езика си. По този начин се разхлабват телените елементи на апарата и той спира да действа. Така се удължава и самото лечение.